Na osnovu tri ključna ekonomska parametra CG na poslednjem mjestu u regionu
Sa sastanka

Bečića sa predstavnicima fondacije "Konrad Adenauer"

Na osnovu tri ključna ekonomska parametra CG na poslednjem mjestu u regionu

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, sastao se u Podgorici sa delegacijom fondacije "Konrad Adenauer" koju su činili: Norbert Bekman Dirkes, direktor Fondacije za Srbiju i Crnu Goru, Sanija Šljivančanin, koordinatorka Fondacije za Crnu Goru, Luka Marić, koordinator i Fridrih von Vulfen, saradnik u kancelariji Fondacije u Beogradu.

Bečić je na sastanku predstavnike fondacije "Konrad Adenauer" upoznao sa programskim ciljevima i organizacionom strukturom Demokrata, njihovim programskim politikama, spoljno-političkim prioritetima, kao i sa načinom političkog djelovanja i funkcionisanja, ali i sa oblicima finansiranja i načinom trošenja novca.

Bečić je sagovornicima predočio "žalosnu činjenicu da se Crna Gora, na osnovu tri ključna ekonomska parametra, koja se tiču kreditnih zaduženja, stepena pokrivenosti uvoza izvozom i stope nezaposlenosti svrstava među posljednje zemlje u Evropi, te da zauzima posljednje mjesto u regionu".

"Takođe, predstavnici fondacije informisani su o temeljima na kojima počiva autoritarni sistem u Crnoj Gori, a koje čine dva kanala korupcije: prvi, u kojem se saradnici u sistemu vlasti korumpiraju od strane samog vrha vlasti s ciljem da sve vrijeme vladavine izvršna vlast ima anemične predstavnike, spremne da služe isključivo šefu režima, a ne nikako građanima, i drugi kanal korupcije koji podrazumijeva korumpiranje službenika od strane neformalnih centara moći, kako bi se službenici uzdržavali od primjenjivanja pozitivnih propisa ili da bi donosili naručene propise", navodi se u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Fondacija "Konrad Adenauer" je od strane predsjednika Bečića upoznata i sa Planom sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi kojim se zahtijevalo nalaženje održivih rješenja u vezi sa izborom članova Sudskog savjeta i Savjeta RTCG,  implementiranje svih preporuka OEBS-a i ODIHR-a, uključujući izmjene izbornih zakona, definisanje rešenja kojim bi se svi lokalni izbori održali u istom danu, donošenje Kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama, kao i mijenjanje seta medijskih zakona kako bi se pravni okvir usaglasio sa EU.

"Bečić je u ovom dijelu sastanka naročito istakao značaj treće tačke Plana koja kojom su Demokrate i URA potvrdile spremnost da učestvuju i glasaju u plenumu tek kada parlamentarna radna grupa dogovori sva konačna rješenja, zajedno sa potvrđivanjem datuma parlamentarnih izbora i dogovora o datumu održavanja opštih lokalnih izbora, a to znači svih lokalnih izbora u jednom danu", saopšteno je.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.