SD osudile održavanje parastosa, pozvale vlast u Herceg Novom da se oglasi
Herceg Novi

SD osudile održavanje parastosa, pozvale vlast u Herceg Novom da se oglasi

Socijaldemokrate Crne Gore oštro osuđuju najavljeni performans u Herceg Novom na kojem će se, između ostalog, služiti parastos četničkom komandantu i ratnom zločincu Dragoljubu – Draži Mihailoviću.

Kako je saopšteno iz ove stranke, tužno je što, nakon toliko vremena, u drugoj deceniji 21. vijeka mi u Crnoj Gori moramo stajati u odbranu antifašističke ideje koju su nam naši slavni preci ostavili u amanet.

“Zahvaljujući njihovim žrtvama, vrijednosti antifašizma duboko su ukorijenjene u biću samosvjesne i nezavisne Crne Gore, tako da ovakvi pokušaji veličanja retrogradnih ideologija ne zaslužuju ništa drugo osim prezir. Stoga je od krucijalnog značaja da kao društvo ignorišemo ovakve i slične provokacije koje je upravo istorija postavila tamo gdje im je mjesto, na njeno smetlište. Naš zadatak je da istrajavamo na trajnom utemeljenju vrijednosti antifašizma koje predstavljaju okosnicu dugoročno održivog razvoja savremene Crne Gore”, saopštili su oni.

Kao partija koja istinski baštini i vrednuje antifašistički duh i slobodarstvo, podsjećaju da tekovine 13. jula jesu čvrsti temelji na kojima su se gradili crnogorski identitet i državotvornost, a na kojima treba da počiva i budućnost našeg društva.

“Očekujemo da se sve partije, a posebno one koje čine koalicionu vlast u Herceg Novom, odrede prema ovom najavljenom performansu,” poručile su Socijaldemokrate.

Podsjetimo, parastos treba da se održi danas, a njega formalno organizuje Nevladina organizacija Srpski soko. Iz SPC su naveli da se on služi “povodom 100 godina od mučeničke končine ruske carske porodice i 72 godine od ubistva đenerala Dragoljuba Mihailovića”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.