Turska obustavila registraciju sirijskih tražilaca azila
Foto: Ilustracija

EU ostaje nijema na ovakvu odluku

Turska obustavila registraciju sirijskih tražilaca azila

Turska je obustavila registraciju sirijskih tražilaca azila, tako da su svi novopristigli prisiljeni na povratak u Siriju, navodi se u najnovijem izvještaju organizacije "Human Rights Watch".

"Human Rights Watch" kaže da Evropska unija ostaje nijema na ovakvu odluku, a britanski Gardijan poziva EU i čitav Zapad da pomognu žrtvama sirijskog vođe Bašara Al Asada jer je to njihova obaveza.

Turske vlasti u Istanbulu i devet provincija na ili blizu sirijske granice prestale su da registruju sve osim šačice tek pristiglih sirijskih tražilaca azila. Obustava dovodi do nezakonitih deportacija, prisilnog povratka u Siriju i nedostatka zdravstvene zaštite i obrazovanja, stoji u izvještaju HRW.

Evropska komisija nedavno je pohvalila turski sistem azila i planira da pusti drugu tranšu od tri milijarde eura u okviru sporazuma o migraciji iz marta 2016. godine, koji uključuje podršku izbjeglicama u Turskoj.

"Dok EU podržava Tursku da sprečava tražioce azila da dođu u Evropu, ona zatvara oči pred najnovijim koracima da spriječi i obeshrabri ljude koji bježe iz Sirije," rekao je Geri Simpson, direktor programa za izbjeglice Human Rights Watch.

Njujorška organizacija navodi i da obustavljanje registracije predstavlja najnoviji napor Turske da uskrati zaštitu novim tražiocima azila.

Tokom protekle tri godine Turska je zapečatila granicu sa Sirijom, a turske granične službe nastavljaju vršiti pritisak na masovne povratke i ubijati i ranjavati Sirijce dok pokušavaju preći granicu.

"Velikodušnost Turske da primi najveći broj izbjeglica ne oslobađa ni nju, ni njene međunarodne partnere obaveze da pomogne novopristiglim azilantima," poručuju iz organizacije Human Rights Watch.

HRW dodaje da su zemlje članice EU i Evropska komisija ostale nijeme na tursku obustavu registracije, kao i dugogodišnje zlostavljanje sirijskih tražilaca azila na granici, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako bi osigurala zaštitu Sirijaca u Turskoj, Evropska komisija i države članice EU sa ambasadama u Turskoj trebale bi izvršiti pritisak na Tursku da nastavi registraciju svih novopristiglih Sirijaca i garantuje njihov pristup zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju u skladu sa postojećim politikama, kaže HRW.

Ako Turska zatraži pomoć da nastavi sa registracijom, oni bi trebalo da reaguju velikodušno.

Takođe bi trebalo izvršiti pritisak na Tursku da omogući svim agencijama koje rade sa izbjeglicama da slobodno nadziru zaštitu širom Turske kako bi identifikovali i pomagali neregistrovanim Sirijcima i javno prijavili bilo kakve zloupotrebe, uključujući prisilni povratak u Siriju i nedostatak pomoći, preporuke su HRW.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.