Trampova izjava šokirala političare: Ovo je izdaja
Foto: Rojters

"Najozbiljnija greška"

Trampova izjava šokirala političare: Ovo je izdaja

Brza osuda američkog predsjednika Donalda Trampa stigla je u ponedjeljak od republikanaca, nakon istorijskog sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju.

Zvaničnici obje veće partije i bivši bezbjednosni zvaničnici bili su šokirani i uznemireni Trampovim navodima da vjeruje Putinu ako kaže da se Rusi nijesu miješali u američke izbore 2016. godine. 

Republikanci ovu Trampovu izjavu ocjenjuju "najozbiljnijom greškom" njegovog mandata, koja "mora odmah biti ispravljena".

Predsjednik odbora republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa Pol Rajan izjavio je da "nema sumje" da se Rusija miješala u predsjedničke izbore u SAD 2016. i da "nema moralnog ekvivalenta" između SAD i Rusije.

"Predsjednik mora biti svjestan da Rusija nije naš saveznik", naveo je Rajan u svojoj izjavi. Rusija, dodaje Rajan, "ostaje neprijateljski nastrojena ka našim osnovnim vrijednostima i idealima".

Republikanski senator Lindzi Grejem, koji obično podržava Trampa, napisao je na Tviteru:

"Propuštena šansa za predsjednika Trampa da odlučno pozove Rusiju na odgovornost zbog miješanja 2016. i uputi snažno upozorenje u pogledu budućih izbora. Ovaj odgovor predsjednika Trampa će Rusija protumačiti kao znak slabosti i stvoriće daleko više problema nego što je riješio."

Istaknuti republikanski senator Džon Mekejn bio je još oštriji:

"Današnja konferencija za medije u Helsinkiju bila je jedan od najsramotnijih nastupa nekog američkog predsjednika u istoriji. Teško je procijeniti štetu koju su nanijeli naivnost, egoizam, lažno izjednačavanje i simpatije prema autokratama".

Demokratski zakonodavci su bili podjednako ogorčeni zbog Trampovih izjava.

Senator Mark Vorner, član odbora za obavještajna pitanja, saglasio se sa zaključcima američke obavještajne zajednice da se Rusija miješala da bi pomogla Trampu da pobijedi demokratu Hilari Klinton.

"Potpuna je sramota što se predsjednik svrstao na stranu Putina umjesto sopstvnih obavještajnih zvaničnika i što je okrivio SAD za ruski napad na našu demokratiju", kazao je Vorner.

Demokratski senator Bil Nelson sa Floride izjavio je da postoji prijetnja da će se Putin miješati i u novembarske kongresne izbore.

"Predsjednikovo odbijanje da prizna da se Putin miješao u naše izbore trebalo bi da nas sve uznemiri", rekao je Nelson. "Predsjednikova nespremnost da mu se suprotstavi i brani našu zemlju je neprihvatljiva."

Džejms Komi, bivši direktor FBI, kojeg je Tramp otpustio, napisao je na Twitteru: "Ovo je bio dan kada je američki predsjednik stao na tuđe tlo do lažljivog razbojnika i odbio da stoji iza svoje zemlje."

Bivši direktor Centralne obavještajne agencije, Džon Brenan, ocijenio je Trampove komentare "izdajničkim".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.