Nikočević: Mlade generacije moraju znati što je ko činio tokom Drugog svjetskog rata, ko zaslužuje da se slavi a ko da se osudi
Damir Nikočević

Oko antifašizma nema kompromisa

Nikočević: Mlade generacije moraju znati što je ko činio tokom Drugog svjetskog rata, ko zaslužuje da se slavi a ko da se osudi

Centar za građansko obrazovanje (CGO) osuđuje najavljeni parastos nekadašnjem vođi četničkog pokreta Draži Mihajloviću koji organizuje Srpski soko, a koji će služiti sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske.

" Takav čin ozbiljno šteti, inače ugroženom, antifašističkom duhu Crne Gore koji je mukotrpno građen i koji svi moramo čuvati", saopštio je Damir Nikočević, koordinator za razvoj u Centru za građansko obrazovanje (CGO).

Dodaje da ovakvi događaji ne mogu doprinijeti ni potrebnom društvenom skladu. 

"Nesporna je istorijska činjenica da je Draža Mihajlović bio saradnik fašističkih okupatorskih snaga. Slavljenje njega od bilo koje organizacije ili institucije je nedopustivo i vrijeđa sve one koji su hrabro dali živote tokom antifašističke borbe, sve one koji su pružali otpor zlu koje je  predstavljao nacizam i fašizam, ali i za sve one koji i danas čuvaju antifašističke tekovine", kazao je Nikočević.

Navodi da vjerske zajednice imaju posebnu obavezu da budu stožer okupljanja, a ne dijeljenja.

"Ovakvi potezi, kao i ranija etiketiranja na nacionalnoj osnovi od strane pojedinih sveštenika Mitropolije štete društvu u kojem vodilja mora biti Crna Gora kao građanska država, bez nacionalnih i vjerskih tenzija, i sa dijalogom o njenoj evropskoj budućnosti, bez isključivanja ili vrijeđanja onih koji drugačije misle ili negiranja činjenica" ističe on.

Ideje ravnopravnosti, tolerancije i suživota bile su poruke koju su, kako dodaje, pronosili antifašistički borci i na kojima su stasavale mnoge generacije koje su i sebe ugradile u razvoj demokratije u Crnoj Gori.

"Uloga je države Crne Gore da baštini te vrijednosti i da ne dozvoli ni najmanji incident ovakve vrste jer mlade generacije moraju znati što je ko činio tokom Drugog svjetskog rata, ko zaslužuje da se slavi a ko da se osudi. CGO kontinuirano daje doprinos učvršćivanju antifašističkih vrijednosti i posebno ukazuje da je potrebno mnogo više raditi na obrazovanju mladih o antifašizmu, ali i izgradnji demokratske političke kulture u kojoj neće biti mjesta ovakvim incidentima niti kompromisa oko antifašizma", zakučuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.