Pribilović će učestvovati na petom Globalnom samitu Partnerstva za otvorenu upravu u Tbilisiju
Suzana Pribilović

Pribilović će učestvovati na petom Globalnom samitu Partnerstva za otvorenu upravu u Tbilisiju

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović učestvovaće na petom Globalnom samitu Partnerstva za otvorenu upravu (OGP), koji će se održati od 17 do 19. jula 2018. godine, u Tbilisiju, Gruzija.

Samit ima za cilj da okupi lidere zemalja članica OGP-a kako bi razgovarali o ciljevima, izazovima i najboljim praksama u implementaciji reforme otvorene vlade i promovisali agendu za otvorenu vladu u cilju rješavanja novih izazova i poboljšanja života građana širom svijeta.

Peti Globalni samit Partnerstva za otvorenu upravu će okupiti predstavnike više od 70 zemalja, uključujući šefove država, ministre, državne službenike, članove parlamenta, predstavnike lokalne vlasti, predstavnike civilnog društva, međunarodne organizacije, istraživače i novinare.

U okviru Samita, OGP i Evropska komisija će biti domaćini ministarskog sastanka,  pod nazivom „Promovisanje otvorenih vlada na Zapadnom Balkanu i Istočnog partnerstva“, koji će pružiti priliku za razmjenu iskustva i uspješnih primjera koji mogu poslužiti kao motivacija i inspiracija za buduće aktivnosti.

U saopštenju se navodi da će ministri razgovarati o aktuelnoj situaciji u regionu i Evropi, u cilju stvaranja boljih uslova za politički, ekonomski i društveni razvoj regiona.

"Partnerstvo za otvorenu upravu (OGP) je dobrovoljna međunarodna inicijativa, pokrenuta 2011. godine, koja promoviše multilateralnu saradnju, podržava i pomaže razvoj otvorenosti, transparentnosti i odgovornosti uprave kroz otvorenu saradnju predstavnika državne uprave, prvenstveno sa civilnim društvom, ali i drugim segmentima društva s ciljem promocije i povećanja transparentnosti, borbe protiv korupcije i aktivnog uključivanja i osnaživanja učešća građana i civilnog sektora u kreiranje javnih politika", navodi se u saopštenju.

Crna Gora se OGP-u priključila 13. februara 2012. godine, i kao zemlja učesnica potpisala deklaraciju o otvorenoj Vladi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.