Rovčanin: Druga godina od
Foto: Demokrate

Rovčanin: Druga godina od "početka" izgradnje drugog bloka TE Pljevlja

Odbornik Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin saopštio je danas da se navršava druga godina od kada je tadašnji premijer Milo Đukanović ozvaničio početak izgradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja.

Demokratska Crna Gora održala je danas pres konferenciju na kojoj su odbornici Demokrata u SO Pljevlja, Nikola Rovčanin i Bojan Krvavac, ukazali na kako je saopšteno neodgovorno ponašanje Vlade i DPS vlasti u vezi sa Rudnikom uglja i Termoelektranom Pljevlja.

"Od tog dana nije položen čak ni kamen temeljac, a Elektroprivreda je usmjerila novac u nove poslovne poduhvate. Sa velikom pažnjom se pratilo stanje na berzi i sačekao momenat da preostale akcije Rudnika uglja koje nisu u vlasništvu države dostignu maksimum, pa se munjevitom brzinom izvršila kupoprodaja za cijenu od čak 33 miliona, iako je taj isti paket akcija prije nešto više od godinu vrijedio tri puta manje. Čudna poslovna logika, ali u Crnoj Gori je uspostavljena praksa da javni interes uvijek izgubi utakmicu u duelu sa privatnim, naročito ako su u timu veliki igrači iz vrha vlasti", saopštio je Rovčanin.

On je istakao da u Crnoj Gori vrijednost akcija očito zavisi od toga u čijem su vlasništvu, jer kako objasniti rapidan rast akcija Rudnika neposredno prije momenta kupoprodaje, ako uzmemo u obzir dugove i višemilionske gubitke te kompanije.

"Rudnik uglja Pljevlja pod upravom DPS vlasti prešao je put od motora crnogorske privrede do milionskog gubitaša", poručio je Rovčanin.

On se zapitao hoće li konačno građani osjetiti benifite od milionskih poslova Elektroprivrede ili će i dalje plaćati najskuplju struju u regionu.

"Ako su odluke Vlade na ovom polju dobre, kako to da građani Crne Gore plaćaju skuplju struju nego recimo u Luksemburgu, ako se kao parametar uzme standard građana?", rekao je Rovčanin.

On se osvrnuo i na kako je saopšteno neodgovorno ponašanje Elektroprivrede i Vlade Crne Gore kada je u pitanju zaštita životne sredine, naročito u Pljevljima.

"To dovodi u pitanje dinamiku realizacije obaveza definisanih Poglavljem 27, kada krajem godine bude otvoreno. Bez ikakve dileme profiterski  interesi velikih igrača vlasti usporiće i čak zaustaviti Crnu Goru na putu punopravnog članstva u  EU. Očito je nekome preči novac od života građana Pljevalja, koja su decenijama prepuštena enormnom zagađenju. Jer kako to da se ima novca za milionske transakcije, a nema za ekološku taksu u skladu sa Zakonom o životnoj sredini?", kazao je Rovčanin.

Krvavac je rekao da jedna od najočiglednijih finansijskih mahinacija predstavnika vladajuće elite jeste nedavna predstava poznatija pod imenom spajanje Rudnika i Termoelektrane, odnosno EPCG.

"Jednostavno rečeno, kada se akcije Rudnika uglja prodaju državi od strane pojedinaca bliskih vlasti, njihova  cijena prevazilazi realnu, a kada država prodaje istim, onda se prodaje po bagatelnim cijenama. Dok prestavnici vladajuće klike halapljivo zgrću milione naočigled svih nas, dok neefikasna crnogorska administracija nije u stanju ni do decembra ove godine da otvori Poglavlje 27, dok se sa nivoa aktuelnog presjednika države šalju euroskeptične izjave, a džepovi se pune novcem svih nas, dotle se Pljevljaci guše u interesima EPCG, raseljavaju zbog nedostatka radnih mjesta izazvanih gašenjem industrijskih giganata i umiru zbog zagađenosti životne sredine", objasnio je Krvavac.

On je na kraju naglasio da ako se ovakav odnos ne promijeni prema gradu koji bi trebalo da predstavlja industrijski motor razvoja cijele države, plaši se da se za par godina neće imati kome pomoći u Pljevljima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.