Tramp: Možemo da imamo izvanredan odnos
Tramp i Putin

Istorijski samit

Tramp: Možemo da imamo izvanredan odnos

Predsjednici SAD i Rusije Donald Tramp i Vladimir Putin sastali su se u Helsinkiju, čime je počeo, kako se već mjesecima najavljuje, istorijski samit.

Po dolasku u predsjedničku palatu u Helsinkiju, Tramp je rekao da su pred SAD i Rusijom "velike prilike" i da dvije zemlje mogu da imaju "izvanredan odnos", prenosi Asošiejted pres.

Oba lidera su imala ozbiljan izraz lica, a Tramp je inicirao kratko rukovanje s Putinom, poslije čega je počeo njihov sastanak u četiri oka, kojem prisustvuju samo prevodioci.

"SAD i Rusija se nijesu slagale u prošlosti, ali otkako sam ja tu, skoro dvije godine, stvari napreduju. Kao što sam govorio u predsjedničkoj kampanji, dobro je da SAD i Rusija sarađuju", naveo je američki lider prije sastanka koji je zatvoren za medije.

Takođe, Tramp je čestitao Putinu na uspješnoj organizaciji Svjetskog prvenstva u fudbalu i na rezultatima ruske reprezentacije. Američki predsjednik je kazao da je gledao polufinala i finale Mundijala.

Putin je rekao Trampu da je vrijeme da se razgovara o bilateralnim državnim odnosima i teškim i brojnim problemima između drugih zemalja.

.@POTUS: “I really think the world wants to see us get along. We are the two great nuclear powers.” pic.twitter.com/kiNGxQFlGu

— Fox News (@FoxNews) July 16, 2018

 


Tramp je naveo da će s Putinom pričati o trgovini, vojsci, raketama, nuklearnom oružju i Kini, uključujući njihovog "zajedničkog prijatelja", kineskog predsjednika Si Đinpinga. Nije pomenuo pitanje miješanja Rusije u predsjedničke izbore u SAD 2016.
 

Poslije razgovora iza zatvorenih vrata, predsjednici će održati konferenciju za novinare. Ministri spoljnih poslova Majk Pompeo i Sergej Lavrov će odvojeno razgovarati prije sastanka dvojice predsjednika. 

Prema planu samita, Vladimir Putin i Donald Tramp imaće prilike da za tri sata, koliko bi trebalo da traje njihov razgovor, „protresu“ sve teme koje su na stolu.

Dvojica svjetskih lidera razgovaraće, oči u oči, u finskoj Predsjedničkoj palati, zdanju iz 19. vijeka, koje je svojevremeno bilo rezidencija ruskih careva u Finskoj.

Od situacije na Bliskom istoku, prije svega Sirija, ulozi Irana, zatim Ukrajini, gdje istok zemlje kontrolišu proruske snage, a tu su i zapadne sankcije Rusiji uvedene nakon aneksije Krima, navodno rusko miješanje u američke izbore, kao i stanje u kome se nalaze nukelarni sporazumi.

.@POTUS: “It’s great to be with you.” pic.twitter.com/YYE6qetoAk

— Fox News (@FoxNews) July 16, 2018

Tramp i Putin su se ranije sastali na margini dva međunarodna skupa prošle godine, u Nemačkoj i u Vijetnamu.

Putin je inače stigao kasnije nego što je bilo planirano na samit s američkim predsjednikom i još jednom pokazao da je sklon kašnjenju, pišu agencije.

Avion s Putinom sletio je u Helsinki 30 minuta kasnije od očekivanog, zbog čega je morao da bude pomjeren početak sastanka s Trampom, njihov prvi zvaničan.

Putin je, između ostalog, kasnio i na sastanke s britanskom kraljicom Elizabetom Drugom i poglavarom Rimokatoličke crkve Franjom.

Poslije prisustva vojnoj paradi u Beogradu 2014. godine, Putin je nekoliko sati zakasnio na sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Portparol ruskog predsjednika rekao je da se nada da je samit sa Trampom ”mali korak” u popravljanu loših odnosa između SAD-a i Rusije.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.