Jovica Aćin promovisao roman „Srodnici“ na Ljetopisu
Sa promocije

Jovica Aćin promovisao roman „Srodnici“ na Ljetopisu

Jovica Aćin u nedjelju, 15. jula promovisao je na „Ljetopisu“ svoj roman „Srodnici“, koji je 2017. godine izdala beogradska kuća „Laguna“. Moderator promocije održane na platou kod „Knjaževe bašte“ bila je Nikoleta Dabanović Simović.

Aćin je pripovjedač i esejista iz Srbije, kome je knjiga „Srodnici“ zapravo prvi romaneskni poduhvat. Riječ je o štivu čiji glavni junak, saznavši da priča o njegovom porijeklu vodi sve do dalekih Pirineja, zajedno sa sinovima odlazi na put do Španije.

To je početak uzbudljive pripovijesti o sklapanju porodičnog stabla, pronalaženju mapa i usmenih predanja koji su putokazi u traganju za nestalim precima. U zanimljivom kolopletu sižejnih tokova, motiva potrage, lutanja i spoznavanja, uobličenih kroz detektivske i elemente fantastične književnosti, ovaj roman je priča o dvostrukom traganju, ali je u izvjesnom smislu i „delo ljubavi“.

„Srodnici“ jesu roman koji ima dvije kičme. On jeste dvostruka potraga. Najprije je to bila potraga za nekim srodnicima, precima tog pripovijedača. Međutim, ta se potraga malo izobličila i otvorila ka drugoj strani. Na kraju to postaje i jedino potraga za izvjesnim fantomima. A „djelo ljubavi“ u kontekstu ovog romana odnosi se najgore na neku vrstu roditeljske ljubavi. Roman je i takav zato što ljubav nosi sa sobom svakojaka osjećanja. Jedno od dominantnih ovde je ono osjećanje kojim roman završava, a završava krikom samoće. To je usljed toga što ljubav ne može da dobije istinski, dalekosežan odgovor. Naravno, ljubav je i neka vrsta spasa iz samoće. Rekao bih da ljubav u sebi ima najviše različitih mogućnosti svog ispoljavanja, a mnogo njih ima u romanu, objasnio je Aćin.

Prateći priču romana, čitalac i sam postaje tragač, otkrivajući, između ostalog, da se ime naratora u „Srodnicima“ podudara sa imenom autora i niz drugih podudarnosti koji nedvosmisleno navode na zapitanost o prisustvu autobiografskih elemenata u romanu.

Vjerujem da u svakom romanu postoje autobiografski elementi pisca. Ovaj ne može biti autobiografija, jer u njemu ima suviše imaginacije i izmaštanih djelova, toliko toga što se može lako opipati, provjeriti i potvrditi kao istinito. Ali, postoji jedna mnogo dublja istina u svemu tome i u njoj se, pisac kao takav, javlja. Priznajem u svakom slučaju da ima i realnih elemenata koji se mogu vezati za mene kao pojedinca, kazao je autor.

Roman „Srodnici“ ušao je 2017. godine u najuži izbor za Ninovu nagradu. No, on je za Aćina, kako je kazao na promociji, već „neka vrsta samo lijepe uspomene“; najavljujući tako novo djelo na kom radi, koje će u izvjesnom smislu imati veze i sa Crnom Gorom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.