Spriječite mamurluk uz ove namirnice
Ilustracija

Spriječite mamurluk uz ove namirnice

Svi znamo da je konzumiranje pića na prazan želudac vrlo loša ideja. Ali, rijetki znaju koju je hranu najbolje konzumirati kako bi spriječili posljedice prekomjernog uživanja u piću…

Jogurt

Nevjerovatno, iako ga mnogi od nas i piju i ne doživljavaju kao jelo, jogurt je vrlo dobar izbor prije izlaska u grad. Kremast je i bogat svim potrebnim sastojcima, kao što su ugljenohidrati, proteini i masti.

Humus

Iako mnogi mesožderi s podsmjehom gledaju na humus, u kombinaciji s povrćem vrlo je dobar u sprječavanju potencijalnog mamurluka.

Losos

Ima li ičeg mesnog na ovoj listi? Alkohol iz vašeg tijela izvlači vitamin B – 12, a losos sadrži ogromne količine upravo tog vitamina. Nutricionisti su saglasni kako ovi vitamini imaju izuzetno pozitivan uticaj na tijelo, poput djelovanja na pamćenje i poboljšanja opšte neurološke funkcije.

Mlijeko

Prije nego izađete, popijte čašu mlijeka jer dobro će djelovati na vaš organizam. Mlijeko je bogato kalijumom, a bitno je napomenuti i da je 90% njegovog sastava voda, tako da sigurno nećete dehidrirati.

Špagete

Alkohol u vašem tijelu mijenja nivo glikogena, brzog izvora energije pohranjenog u jetri. Tjestenina je bogata ugljenohidratima, koji pomažu da nivo glikogena ostane na potrebnom nivou. Zato, napravite špagete, ali naravno, nećete pogriješiti ni s nekom drugom tjesteninom.

Piletina

Hrana bogata proteinima u vašem organizmu će se više zadržati i duže ćete je probavljati. Sendvič od piletine je sjajan primjer mješavine proteine i ugljenohidrata, samo nemojte pretjerati s količinom mesa, jedan sendvič srednje veličine će biti sasvim dovoljan.

Jaja

Ova čudesna hrana jedna je od daleko najboljih namirnica za prevenciju mamurluka. To je ponajviše zbog esencijalnih aminokiselina koje sprječavaju alkohol u namjeri da gospodari vašim tijelom.

Punkufer.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.