Poslanici napuštali partije, ali zdražavali mandate
Zlatko Vujović

Vujović saopštio

Poslanici napuštali partije, ali zdražavali mandate

U posljednja dva saziva crnogorskog parlamenta, 14 poslanika napustilo je partiju sa čije su liste izabrani, a da pri tom nijesu ustupili svoje mjesto u parlamentu.

Analitičar Zlatko Vujović kaže da je prema tekovini savremene demokratije, vlasnik mandata poslanik, a ne stranka.

"Iako izgleda čudno da poslanici koji napuste partiju sa čije su liste izabrani u parlament zadržavaju mandate po napuštanju stranke, tekovina savremene demokratije jeste da je vlasnik mandata poslanik", kazao je Vujović za Vijesti.

U posljednja dva saziva Skupštine Crne Gore kao posljedica cijepanja opozicionih partija napuštanje stranke i zadržavanje mjesta u parlamentu postalo je učestalo, pa su tako u prethodnom sazivu, nakon rascjepa u Pozitivnoj Crnoj Gori, partiju, bez vraćanja mandata, napustili Dritan Abazović i Mladen Bojanić, zatim nekadašnji lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić, te poslanici koji su sa njim napustili taj savez, Goran Danilović i Zoran Miljanić.

Mandat nije vratio ni njihov kolega iz DF-a Novica Stanić, kao ni Jelisava Kalezić koja se nakon napuštanja DF-a priključila klubu poslanika Socijalističke narodne partije (SNP). Mjesto u poslaničkim klupama po napuštanju partije nisu ustupili ni nekadašnji poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) Miićo Orlandić i Damir Šehović. SNP-u mandata nijesu vratili njihovi dugogodišnji funkcioneri Velizar Kaluđerović i Neven Gošović.

U aktuelnom sazivu mandat su po odlasku iz partije zadržali i nekadašnji poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović, njegova partijska koleginica Danijela Pavićević, Danilović po drugi put, nakon što je napustio Demos, kao i njegov partijski kolega Goran Radonjić.

Jedini dosadašnji primjer vraćanja mandata partiji je bivši poslanik Pozitivne, Srđan Perić, koji je tu partiju napustio ne želeći da u parlamentu glasa za povjerenje Vladi Mila Đukanovića. Mandat je partiji ponudio i potpredsjednik Građanskog pokreta URA, Neđeljko Rudović, koji je naveo da će mjesto u poslaničkoj klupi ustupiti kada njegova partija prekine bojkot parlamenta.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.