Malverzacije u Budvi: Najmanje novca oduzeto Marovićima

Šteta budžeta procijenjena na oko 50 miliona eura

Malverzacije u Budvi: Najmanje novca oduzeto Marovićima

Specijalno državno tužilaštvo je za tri godine na osnovu sklopljenih sporazuma o priznanju krivice oduzelo imovinu u vrijednosti od 29,5 miliona eura od okrivljenih za različita krivična djela. Ta suma odnosi se uglavnom na okrivljene za malverzacije u Budvi.

 Imovina i novac najmanje vrijednosti zaplijenjeni su od, kako je utvrđeno pravosnažnim presudama, ali i shodno i sopstvenom priznanju, vođe kriminalne grupe, nekadašnjeg funkcionera DPS-a Svetozara Marovića i njegovog sina Miloša, piše Dan.

Njihovim saradnicima oduzeta je višestruko skupocjenija imovina. Tako je najvrednija imovina oduzeta od firme Trejd junik 19.810.047 eura. Od firme Gugi komerc naplaćeno je 3.842.766 eura, u još jednom predmetu od istog pravnog lica očekuje se oduzimanje 2.254.585 eura, a od kompanije Kopirajt – 2.191.312 eura.

Od Svetozara Marovića oduzeto je 1.096.000 eura, a od Miloša 385.185 eura.

Od 2015. godine pokrenute su finansijske istrage u ukupno 26 predmeta, protiv 231 fizičkih i deset pravnih lica. Osim novca, zemljišta i stanova, zaplijenjene su desetine skupocjenih automobila.

Najobimnija finansijska istraga pokrenuta je 2015. godine protiv Marovića i njegove grupe, a obuhvatala je čak 79 lica. Te godine pokrenuta je i jedna istraga zbog šverca droge.

Dvije godine kasnije u 18 predmeta pokrenute su finansijske istrage protiv 103 fizička i pet pravnih lica. Najviše istraga pokrenuto je zbog krivičnih djela pranje novca, nedozvoljena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, stvaranje kriminalne organizacije.

Naime, samo na osnovu istrage o malverzacijama u Budvi zaključeno je da su Marović i njegovi prijatelji stekli mnogo veću imovinu od iznosa koji su kaznom platili državi. Tokom prošle godine, ukupno oduzeta imovinska korist po sporazumima o priznanju krivice iznosila je 23.482.545 eura. Ukupno izrečene novčane kazne iznose 131.600 eura, a ukupan novčani iznos određen za uplatu u humanitarne svrhe je 32.500 eura.

Međutim, mnogo veći novčani iznosi ukradeni su iz državnog budžeta. Samo šteta koju je budvanska kriminalna grupa na čelu sa Svetozarom Marovićem nanijela opštinskom budžetu u osam kriminalnih afera procijenjena je na oko 50 miliona eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.