Dva filma u pripremi o spašavanju dječaka iz tajlandske pećine

Vrijeme za biznis

Dva filma u pripremi o spašavanju dječaka iz tajlandske pećine

Priča o izbavljenju 12 dječaka i njihovog trenera koji su duže od dvije sedmice proveli zarobljeni u potopljenoj pećini u Tajlandu i hrabrom spasiocu koji je dao život za njihov spas dovoljno dugo je bila herojski i humanistički ep globalnih razmjera. Vrijeme je da postane biznis.

Iako nema ništa loše u ekranizaciji takvog poduhvata i promociji kosmopolitskog zajedništva, viteške požrtvovanosti i istinskih heroja, štaviše, to je i poželjno, pomalo je bizarno kojom brzinom je reagovao Holivud. I to nije jedina bizarnost, prenosi bosonoga.

Prvi potez je povukao Pure Flix Entertainment, hrišćanski filmski i TV studio, čiji prvi čovjek dio godine živi u Tajlandu i nekoliko dana je proveo na mjestu spasavanja.

“Nije neophodno da od ovoga napravimo hrišćanski film, već da bude inspirativan”, kazao je javnosti Majkl Skot, direktor i suvlasnik Pure Flix-a.

Samo dan kasnije, u medije je izašao i Ivanhoe Productions, tvrdnjom da su i oni dobili zeleno svijetlo od tajlandske mornarice i vlade za snimanje filma o drami koja se odvijala u i oko pećine. Režiju će preuzeti Džon Ču, čiji dolazeći “Crazy Rich Asians” privlači mnogo medijske pažnje, iako do sada viđeni kadrovi nisu dali nikakvog realnog povoda za to.

Ču je u svom projektu vidio još jedan cilj.

“Odbijam da dopustim Holivudu whitewashing priče o spašavanju u tajlandskoj pećini. Nema šanse. Ne dok je nas. To se neće desiti ili ćemo im prirediti pakao”, napisao je Ču između ostalog na svom Twitter nalogu.

Termin whitewashing sve je aktuelniji, prvi put široko popularizovan kada se Skarlet Johanson našla pod udarom zbog filma “Ghost in the Shell”. Pod njim se podrazumijevaju potezi kojima se identitet i kultura drugih rasa u filmskim ekranizacijama predstavljaju kao naslijeđe bijelačke populacije.

Dakle, što je bilo zajedništva, viteštva i ljudskosti, bilo je, vrijeme je za politiku i novac. Čekamo trejlere.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.