Opštini HN uručen orden Svetog Save; Katić: Današnji dan ostaće upisan u istoriji za vijek i vjekova
Amfilohije i Katić

Najviše priznanje Srpske pravoslavne Crkve

Opštini HN uručen orden Svetog Save; Katić: Današnji dan ostaće upisan u istoriji za vijek i vjekova

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uručio je predsjedniku Opštine Herceg Novog, Stevanu Katiću, najviše odlikovanje Srpske pravoslavne Crkve, orden Svetog Save prvog reda, povodom 300 godišnjice od osnivanja Topaljske komunitadi, preteče današnje savremene hercegnovske opštine.

Orden je uručen nakon Svete Arhijerejske Liturgija u hramu Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj, u kojem je bilo središte uprave Topaljske komunitadi.

Katić je rekao da je posebna privilegija i obaveza biti prva opština ikada koja je dobila takvo značajno priznanje. Današnji dan, kako dodaje, ostaće upisan u istoriji Herceg Novog za vijek i vjekova.

 „Ono što vam danas mogu garantovati da ćemo nastaviti naš zajednički put kako bi, u vremenima koja su pred nama, opravdali ovu čast koju ste nam danas priredili“, istakao je Katić.

hn34

Uručenje ordena Svetog Save prvog reda predsjedniku Opštine Herceg Novog, Stevanu Katiću

Prema njegovim riječima, orden je zasluga svih pokoljenja Herceg Novog, od, kako je naveo, vremena Svetog Stefana, Tvrtka Prvog Kontromanića, i Stefana Vukčića Kosače, do današnjeg dana.

„Jedno ovakvo priznanje predstavlja plod jake veze između žitelja Herceg Novog i pravoslavnog sveštenstva, veze koja je između ostalog učinila da naš grad pod vlašću Venecije izdejstvuje značajnu mjeru vjerske, kulturne i građanske samostalnosti, u vidu postojanja i djelovanja Topaljske komunitadi, čiju 300-tu godišnjicu na današnji dan proslavljamo“, naveo je Katić.

katic

Predsjednik Opštine Herceg Novog, Stevan Katić

On smatra da dobijanje Ordena Svetog Save na dan kad je osnovana Topaljska gradska opština ima posebnu simboliku.

„U tim vremenima, imati pravo na zvaničnu upotrebu sopstvenog jezika i ćirilčnog pisma, slobodu u ispovijedanju pravoslavne vjere i pravo na obnavljanje i podizanje novih pravoslavnih hramova, predstavlja dostignuće vrijedno divljenja, podsjećanja i proslavljanja, koje je značajno doprinijelo u očuvanju identiteta našega naroda“, kazao je Katić.

Mitropolit Amfilohije je rekao da vjeruje da će primjer Topaljske komunitadi poslužiti svima od, kako je naveo, predsjednika države, do predsjednika bilo koje opštine u Crnoj Gori i čelnika u državi.

hn26

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

„Daj Bože da ih ovaj primjer uputi putem koji je Crna Gora vodila vjekovima, i sve što je u njoj stvoreno veliko i neprolazno, ono je utemeljeno upravo na onome na čemu je utemeljena Topaljska komunitad“, istakao je Amfilohije.

On smatra da je osnivanje Topaljske komunitadi značajno „ne samo za Herceg Novi, nego za čitavu Crnu Goru“.

„Značajano je da bude uzor i primjer svima u Crnoj Gori, i nama u crkvi, i onima koji su pored crkava uzrasli, da se svi vratimo putu Svetoga Jovana Vladimira, svjetskoga kralja velikomučenika, putu Svetoga Save, putu Svetoga Vasilija Ostroškoga, putu Svetoga Petra Cetinjskoga“, kazao je Amfilohije.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije ocijenio je da je proslava 300 godina od postojanja Topaljske komunitadi značajan datum, „jer nas podsjeća na našu vjekovnu borbu za slobodu“.

Ceremoniji su prisustvovali ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac, ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Vinko Radovanović, konzur Srbije Zoran Dojčinović, čelnici Kotora i Trebinja, odornici hercegnovskog lokalnog parlementa, predstavnici lokalne uprave, brojno sveštenstvo i veliki broj građana.

 


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.