Bošković: Postali smo region koji promoviše bezbjednost(FOTO)
Predrag Bošković, foto:AA

Sastanak A5 inicijative u Zagrebu

Bošković: Postali smo region koji promoviše bezbjednost(FOTO)

Povodom službene posjete američkog ministra obrane Džejma Matisa Hrvatskoj, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević je uz ministra obrane Crne Gore Predraga Boškovića predsjedavao posebnim sastankom ministara obrane Američko-jadranske inicijative (A5) na kojem je učestvovala i makedonska ministarka obrane Radmila Šekerinska-Jankovska.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević je nakon završenog sastanka istakao kako je SAD najvažniji partner Hrvatskoj u sferi obrane i sigurnosti, javlja Anadolija.

„Čuli smo ministra Matisa, koji je ponovio kako je Hrvatska mala zemlja koja se bori znatno iznad svoje kategorije. Vidjeli ste da smo to sada i dokazali na ovom Svjetskom fudbalskomprvenstvu. U finalu smo u nedjelju i očekujemo da se momci bore isto kao i do sada za Hrvatsku“, kazao je Krstičević.

2018071323143120435588225Web

Damir Krstičević, foto:AA

Posjeta ministra obrane Sjedinjenih Američkih Država Hrvatskoj i njegovo učestvovanje na posebnom sastanku ministara obrane Američko-jadranske inicijative u Zagrebu, hrvatski ministar Krstičević je ocijenio pokazateljem predanosti SAD-a ovoj inicijativi.

„Vrlo je važno da su se Sjedinjene Američke Države ponovno vrlo aktivno vratile na područje jugoistoka Europe. Zajedno smo jači i drago mi je da ćemo zajedno sa našim prijateljima graditi bezbjednosno okruženje na ovom prostoru“, kazao je Krstičević.

Čestitao je makedonskoj koleginici Radmili Šekerinskoj-Jankovskoj na ulasku Makedonije u krug NATO zemalja, ističući kako očekuje da će se njeno NATO članstvo ostvariti vrlo brzo te ocijenivši kako se radi o velikom postignuću za Makedoniju i Američko-jadransku inicijativu.

„Želimo više saradnje i više mira na prostoru jugoistoka Evrope. Mislim da je jako značajno da i Bosna i Hercegovina što prije dobije priliku da što prije aktivira akcijski plan za članstvo BiH, a vjerujem da će se to skoro i dogoditi“, poručio je Krstičević.

2018071323143120435588227Web

Krstičević je dodao kako je poziv za učestvovanje na ovom sastanku upućen državnom sekretaru Republike Srbije, ali kako ne zna razloge njegovog nedolaska na susret A5 inicijative.

Ministar obrane Crne Gore Predrag Bošković takođe je čestitao makedonskoj koleginici Radmili Šekerinskoj-Jankovskoj na ostvarenom postignuću Makedonije i na rješavanju otvorenih i teških pitanja sa susjedima, ocijenivši kako to može biti putokaz za sve u susjedstvu da je u regiji moguće, ukoliko postoji dobra volja, ostvariti zajedničke interese svih strana.

„Ovaj današnji sastanak je potvrda toga da je region daleko odmakao u procesu svojih evropskih i evroatlantskih integracija, da je to poruka koja treba da se proširi kroz čitav region“, kazao je Bošković.

2018071323143154235588708Web

Foto:AA

Bošković je ocijenio da je današnji sastanak bio povod za nadilaženje različitih interesa i različitosti te za jačanje integracije regiona i Balkana.

„Današnji sastanak je potvrda da smo od regiona koji je bio snažan potrošač bezbjednosti postali region koji promoviše bezbjednost s obzirom da su sve tri članice snažni participanti u zajedničkim misijama u okrilju NATO-a, EU-a ili UN-a“, kazao je Bošković.

Dodao je kako je sastanak i potvrda da A5 inicijativa u ovom formatu daje  puni smisao dobrosusjedskoj saradnji te je izrazio nadu da će A5 u vrlo skoroj budućnosti prerasti u A6, A7 ili A8.

2018071323143120435588226Web

Džejm Matis, foto:AA

 Šekerinska-Jankovska takođe je poručila kako A5 inicijativa donosi rezultate, s obzirom da su, kazala je, prije 15 godina tri zemlje ovu inicijativu potpisale sa SAD-om, a danas su tri zemlje već članice NATO-a, a Makedonija je juče dobila poziv da se priključi i postane 30. članica ove alijanse.

2018071323143154235588709Web

Radmila Šekerinska-Jankovska, foto:AA

Povodom Posebnog sastanka ministara obrane Američko-jadranske povelje (A5) u Zagrebu su se okupili ministri obrane i visoki predstavnici država članica Američko-jadranske povelje.

Ministri obrane su razgovarali o jačanju prisutnosti Sjedinjenih Američkih Država na prostoru jugoistoka Evrope, koracima koje je potrebno preduzeti u cilju ubrzanja integracije preostalih država pretendenata iz jugoistočne Evrope u NATO, sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Evropi te pravednijoj raspodjeli tereta obrambenih izdvajanja između SAD-a i Evrope.

Američko-jadranska povelja je partnerska regionalna inicijativa koju su 2003. godine pokrenule Hrvatska, Albanija, Makedonija te SAD, a navedenoj inicijativi su 2008. godine pristupile i Bosna i Hercegovina te Crna Gora. Ključni cilj inicijative je pružanje podrške euroatlantskim procesima u jugoistočnoj Europi te što skorija integracija svih država članica u NATO.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.