Crnogorski antifašizam je veličanstven i služi na vječni ponos Crnoj Gori
Filip Vujanović

Nakon 3 predsjednička mandata Vujanović proslavlja 13.jul kao "običan građanin"

Crnogorski antifašizam je veličanstven i služi na vječni ponos Crnoj Gori

Nakon četvrt vijeka provedenih na najvišim državnim funkcijama, predsjednik Crne Gore u tri mandata (2003-2018) Filip Vujanović ovaj 13. jul proslaviće kao “običan građanin”.

Dan državnosti Crne Gore, kojim se obilježava i 77 godina od istorijskog Trinaestojulskog ustanka crnogorskog naroda protiv fašizma, dočekuje, kaže, duboko i istinski ponosan na antifašističku tradiciju zemlje, čiji je donedavno bio predsjednik.

“Crnogorski antifašizam jedinstven je i veličanstven i služi na vječni ponos Crnoj Gori. Crnogorski antifašizam takav je jer je pripadao najprogresivnijem pokretu u istoriji čovječanstva; takav je jer je bio osnova obnove crnogorske države; takav je jer je svojom masovnošću, kako je rekao veliki francuski i svjetski filozof Zan Pol Sartr, čovječanstvo upozorio kojim putem da se kreće”, kazao je Vujanović za Pobjedu.

Prvi put nakon petnaest godina Trinaesti jul ne proslavlja kao predsjednik Crne Gore.

“Osjećam se izuzetno ponosno zbog poruka koje i ovim povodom dolaze od politike kojoj sam posljednjih četvrt vijeka pripadao. Veoma sam srećan zbog toga što sam, kao predsjednik Crne Gore, aprila 2008. prvo državno odlikovanje dodijelio SUBNOR-u; što sam odlikovao velikane našeg antifašizma Andriju Nikolića i Branka Pavićevića; i što sam posljednje odlikovanje u svojstvu predsjednika uručio antifašisti i Kolašincu Gojku Vlahoviću”, kazao je Vujanović.

U svim istraživanjima javnog mnjenja Vujanović je uvijek ocjenjivan najvišim ocjenama, ostajući ubjedljivo najpopularniji političar u Crnoj Gori. Istovremeno, dio javnosti često je dovodio u pitanje njegovo crnogorstvo.

“Da li sam više ili manje Crnogorac, stvar je subjektivnog doživljaja. Ono što je sigurno i objektivno je da nijesam čovjek ekstremnih političkih stavova u bilo kojem sadržaju. Hoću da kažem da, na primjer, nikada nijesam bio sljedbenik ideja Pavla Đurišića, ali ni onih Sekule Drljevića. Pripadam politici koja je, poštujući nacionalno i crnogorsko, i srpsko, i bošnjačko, i muslimansko, i albansko, i hrvatsko, i romsko i ostalo uvijek pokušavala da kod građana izgradi osjećaj pripadnosti Crnoj Gori. Iako nesumnjivo ponosan na to što sam Crnogorac, svoje crnogorstvo ne doživljavam kao nešto što me u građanskom smislu čini superiornijim u odnosu na ostale. Građanin sam Crne Gore i, kao predsjednik, trudio sam se da sve ljude, bez obzira na njihove vjerske, nacionalne, ideološke i druge razlike, tretiram jednako i na isti način kao ravnopravne građane”, naveo je Vujanović za Pobjedu.

Dio javnosti tvrdi i da je uvijek bio u sjenci Mila Đukanovića.

“Mila Đukanovića sam uvijek smatrao iskrenim prijateljem i pravim političkim partnerom. Upravo me je on te 1993. ubijedio da napustim advokaturu i da preuzmem državne poslove kojima sam bio posvećen. Riječ je o čovjeku koga izuzetno cijenim, kako kroz opštu, tako i kroz ličnu relaciju. Sa druge strane, političkim manipulacijama i spekulacijama o tome da sam u Milovoj sjenci odavno ne pridajem nikakav značaj. Takav pristup doživljavam kvazipolitičkim pokušajem da se jednako potcijenimo i Milo Đukanović i ja”, odgovorio je Vujaović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.