Crna Gora slavi Dan državnosti
Ilustracija , foto: Kodex

13.jul

Crna Gora slavi Dan državnosti

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na isti datum 1941. godine kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma.

Na današnji dan 1878.  završen je Berlinski kongres, sazvan na inicijativu Austrije, uz iznuđeni pristanak Rusije i saglasnost Velike Britanije, Francuske, Italije, Njemačke i Turske, radi revizije Sanstefanskog ugovora.

800pxBerlinerkongress

Sa Berlinskog kongresa

Iako je i Sanstefanskim mirom, zakjučenim u martu iste godine, Crna Gora tretirana kao samostalna država čija je teritorija trebalo da se uveća znatnije nego što je to određeno Berlinskim ugovorom, na Kongresu je definitivno međunarodno potvrđen njen državni suverenitet, zahvaljujući dugoj oružanoj i političkoj borbi crnogorskog naroda za očuvanje nezavisnosti i slobode, prenosi rtcg.me.

CrnaGoraustanici

Ustanici u Crnoj Gori 1941.

Na isti dan 1941. nakon odluke Pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru o pružanju otpora okupatoru, koja je donesena u Stijeni Piperskoj, buknuo je u Crnoj Gori Trinaestojulski ustanak, koji je bio akt otpora i pobune crnogorskog naroda protiv fašizma.

Prema novom Zakonu o državnim praznicima, 13. jul je u Crnoj Gori prvi put slavljen kao Dan državnosti 2005, za razliku od ranijih godina kada je to bio Dan ustanka crnogorskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

Povodom Dana državnosti 13. i 14. jul su neradni dani.

Predsjednik Milo Đukanović je sinoć priredio prijem, sa kojeg je poručio da "Evropa mora da zna, ako sebi želi dobro, da Balkan ne smije ostati van nje". 

"Mi kao Evropljani želimo da budemo dio rješenja, a ne vječito predvorje evropske civilizacije, ili eksperimentalna politička radionica njene birokratije. Hoćemo da kroz partnerski odnos uzajamnog uvažavanja usvajamo evropske standarde koji će nas učiniti dijelom savremene evropske civilizacije", kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na prijemu u Plavom Domu povodom Dana državnosti na Cetinju.

2R6A3054

Predsjednik Crne Gore sa suprugom na prijemu u Plavom domu

Prijemu u Plavom dvoru na Cetinju su prisustvovali predstavnici političkog, naučnog, kulturnog, privrednog i sportskog života Crne Gore, narodni heroji i raniji najviši državni funkcioneri. Tu su bili i predstavnici diplomatskog kora i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija i institucija.

slika0712053020

Dodjela Trinaestojulskih nagrada, foto: PR Centar

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović, uručio je juče Trinaestojulske nagrade, najveće nacionalno priznanje vajaru Krstu Andrijaševiću, violončelisti Aleksi Asanoviću i profesoru Adnanu Čirgiću, kao i nagradu za životno djelo  profesoru Vukiću Puleviću.

Brojni svjetski zvaničnici čestitali su Đukanoviću Dan državnosti, među njima i predsjednik Sjedninjenih Američkih Država (SAD), Donald Tramp.

"Danas, godinu dana nakon vašeg učlanjenja u NATO alijansu, Sjedinjene Države ostaju posvećene podršci naporima Crne Gore u evropskim integracijama. Mi aplaudiramo Crnoj Gori zbog ozbiljnog pristupa regionalnoj i NATO kolektivnoj bezbjednosti, upućivanjem trupa u Avganistan i učešćem u koaliciji za borbu protiv ISIL-a", naveo je Tramp.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.