Vlada: Utvrđen Predlog zakona o kontrolama u javnom sektoru

Sredstvima upravljati na pravilan, ekonomičan i efektivan način

Vlada: Utvrđen Predlog zakona o kontrolama u javnom sektoru

Vlada je na danas održanoj 85. sjednici, utvrdila Predlog zakona o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, koji će obezbijediti efikasnije upravljanje i uspostavljanje unutrašnjih kontrola u javnom sektoru, kako bi se javnim sredstvima upravljalo na pravilan, ekonomičan, efikasan, efektivan i transparentan način.

Kako navode iz Vladine Službe za odnose s javnošću , Zakon je usklađen sa preporukama Sigme i Evropske komisije,  koje se odnose na principe upravljanja, unutrašnju kontrolu, upravljačku odgovornost, uspostavljanje okvira za sistem za prijavu nepravilnosti i sumnje na prevaru u upravljanju nacionalnim sredstvima, kao i sa novim Međunarodnim okvirom profesionalne prakse interne revizije.

Vlada je utvrdila i Predlog izmjena i dopuna Zakona o održavanju stambenih zgrada, kojim će se otkloniti slabosti koje su prepoznate u implementaciji i koje se odnose prvenstveno na nedostatke u dijelu sprovođenja inspekcijsklog nadzora i druga pitanja čija je implementacija u praksi izazivala nedoumice pri tumačenju.

“Najveći broj izmjena i dopuna obavljen je u dijelu preciziranja odredbi koje se odnose na definisanje nužnih i hitnih radova na stambenoj zgradi, instituta privremenog upravnika, preciziranja ovlašćenja inspektora, odnosno izricanja odgovarajućih mjera inspekcijskog nadzora, koje će omogućiti kvalitetniju implementaciju zakona”, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je zbog usklađivanja roka za dobijanje licenci ovlašćenog procjenjivača, utvrdila Prijedlog izmjena Zakona o računovodstvu.

Usljed promjena u organizaciji rada Vlade, donijete su izmjene odluka o obrazovanju Savjeta za NATO i o obrazovanju Savjeta za reformu javne uprave.

“Izmjenama se umjesto ministra evropskih poslova u sastav Savjeta za NATO uključuje ministarka javne uprave, dok se sastav Savjeta za reformu javne uprave mijenja u dijelu u kojem se ministar evropskih poslova zamjenjuje glavnim pregovaračem za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji”, stoji u saopštenju.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o dodatnom upisu studenata u prvu godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore, kao i izmjenu odluke o broju studenata za upis u prvu godinu osnovnih studija Univerziteta za studijsku 2018/2019 godinu, koji se finansiraju iz budžeta.

Na predlog Upravnog odbora Univerziteta, odlukom je odobren dodatni upis 11 kandidata na Arhitektonski fakultet i 32 na Medicinski.

Vlada je usvojila Informaciju o predlogu Višegodišnjeg ugovora o sprovođenju projekta tehničke podrške između regije Emilija Romanja u Italiji i Kancelarije za evropske integracije, u okviru Interreg V-B Jadransko-jonskog transnacionalnog programa (ADRION) za period od 2014. do 2020. i prihvatila tekst ugovora.

“Interreg V-B Jadransko-jonski program ima za cilj da djeluje kao pokretač politika i inovator upravljanja, kroz podsticanje evropske integracije između partnerskih zemalja - Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Italije, Crne Gore, Srbije i Slovenije, efikasniju upotrebu prirodnih, kulturnih i ljudskih resursa priobalnih područja Jadranskog i Jonskog mora i unaprijeđenje ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije u programskom području”, navodi se u saopštenju.

Program je usredsrijeđen na podsticanje inovacija, očuvanje životne sredine, unaprijeđenje povezanosti i podršku upravljanju Strategijom EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR).

Vlada je usvojila i Informaciju o predlogu ugovora o subvenciji projekta tehničke podrške između regije Južna Provansa - Alpi - Azurna obala Francuske i Kancelarije za evropske integracije, u okviru Interreg V-B Mediteranskog transnacionalnog programa za period od 2014. do 2020. godine i prihvaćen predloženi ugovor.

“Interreg V-B Mediteranski transnacionalni program jedan je od finansijskih instrumenata za sprovođenje kohezijske politike EU i ostvarivanje ciljeva strategije Evropa 2020 – pametnog, održivog i sveobuhvatnog rasta koji treba postići fokusiranjem na efikasnije investiranje u obrazovanje, istraživanje i inovacije, privredu s niskim procentom ugljenika, otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje siromaštva”, stoji u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji i daljoj podršci sportskim infrastrukturnim projektima u Crnoj Gori.

Prilikom predstavljanja Informacije saopšteno je da je u prethodnoj godini podržana adaptacija 13 sportskih infrastrukturnih projekata u 11 opština, koji su finansirani iz međunarodnih donacija i budžeta Ministarstva sporta.

“U ovoj godini nastavlja se sa podrškom za sedam novih infrastrukturnih projekata vrijednih više od 160 hiljada EUR koji će doprinijeti unaprijeđivanju školske sportske infrastrukture i stvaranju neophodnih uslova za bavljenje sportsko-rekreativnim aktivnostima”, navodi se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.