Bojanić: Goniću ih do kraja
Mladen Bojanić

Bivši poslanik ne odustaje od tužbe protiv Brajovića i ostalih

Bojanić: Goniću ih do kraja

Bivši poslanik u crnogorskom Parlamentu Mladen Bojanić poručuje da neće odustati od tužbe koju je protiv predsjednika Parlamenta Ivana Brajovića i još šestoro državnih službenika zaposlenih u Direkciji za željeznice i Ministarstvu saobraćaja podnio zbog, kako je u svojoj tužbi naveo, davanja lažnog iskaza na suđenju bivšem direktoru Direkcije za željeznice Nebojši Obradoviću.

 Obradović je pravosnažno osuđen za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja u produženom trajanju jer je sredstvima Direkcije kojom je rukovodio platio političke skupove Socijaldemokrata u hotelu Ramada u Podgorici.

U onom što je postalo poznato kao Afera Ramada Patricija Pobrić, koja je u svojstvu zviždača obavjestila javnost o učinjenom krivičnom djelu , ostala je bez posla dok je Obradović, koji je pravosnažno osuđen za zloupotrebu službenog položaja, preraspoređen je na novo radno mjesto u Ministarstvu za saobraćaj.

Na premijerskom satu u Parlamentu premijer Duško Marković obećao je da će ispitati slučaj preraspodjele Obradovića na novo radno mjesto ali do danas stvari stoje samo na obećanjima.

Nakon što je Obradović osuđen pravosnažno, Bojanić je Osnovnom državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv Ivana Brajovića i još šest državnih službenika za lažno svjedočenje u ovom slučaju. Pozvao se na dijelove presude koje donosimo integralno:

U Obrazloženju presude Višeg suda Ks.br.26/2016 od 11.05.2017.g., navodi se: “Shodno utvrđenom sud je kazivanje navedenih svjedoka, ocijenio kao pristrasno i sračunato na pomaganje okrivljenom, za što su imajući u vidu podređen odnos prema okrivljenom kao direktoru Direkcije za željeznice u kojoj su zaposleni, imali očigledan motiv da neistinito svjedoče… ”, kao i da “Shodno ovakvom činjeničnom utvrđenju, tvrdnje svjedoka Ivana Brajovića da Direkcija za željeznice nikada nije platila troškove skupa održanog za potrebe partije Socijaldemokrate Crne Gore ili skupa održanog u svrhu njenog osnivanja….., nemaju utemeljenje u provedenim dokazima. … Kako je iz iskaza svjedoka Emila Durumbašića, evidentno da su predsjednik partije Socijaldemokrate Crne Gore, kao i njeni članovi bili upoznati sa orgnizacijom svih navedenih partijskih skupova, to dovodeći u vezu sa prethodnim činjeničnim utvrđenjem, da Direkcija za željeznice u kritično vrijeme nije održala ni jedan skup u hotelu Ramada, osnovano ukazuje da su i okrivljeni, kao član partije SD, kao i svjedok Ivan Brajović, kao njen predsjednik, bili upoznati i sa organizacijom navedena dva skupa od 22.07.2015.g. i 14.01.2016.g., za koje je nesumnjivo utvrđeno da su održani za potrebe iste partije i u svrhu njenog budućeg osnivanja”.

Takođe, ukazujem na navode sa saslušanja svjedoka Ivana Brajovića, iz Obrazloženja presude Višeg suda: “Ističući da mu ne pada na pamet da skupove njegove Partije plaćaju državni organi, naveo je da Direkcija za željeznice CG nije platila bilo koji skup Partije, a takođe ni bilo koji skup koji je prethodio osnivanju njihove Partije…”. Ovi navodi su se pokazali kao lažni, jer je sud donio pravosnažnu presudu da je okrivljeni Obradović Nebojša kriv, “Zato što je dana 03.02.2016. i 08.02.2016.g. dana , u Podgorici, kao službeno lice, u svojstvu direktora Direkcije za željeznice, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja pribavio drugom korist – političkoj partiji Socijaldemokrate Crne Gore, a na štetu Direkcije za željeznicu i Budžeta Crne Gore, pri čemu je bio svjestan svog djela, htio njegovo izvršenje i znao da je njegovo djelo zabranjeno i protivpravno.”

 

U Obrazloženju presude Apelacionog KžS.br.19/2017 od 21.12.2017.g., potvrđuju se navodi iz presude Višeg suda, a iskazi svjedoka kojima se potvrđivala odbrana optuženog kvalifikuju se kao “sračunati u cilju pomaganja optuženom u izbjegavanju krivice.” 

“O moralu i dosljednosti Ivana Brajovića ne treba trošiti riječi. Iz svega što se dogodilo u slučaju Ramada jasno je da je on žrtvovao svog stranačkog kolegu za spas sopstvene fotelje. Mada, čovjek koji je osuđen za zloupotebu službenog položaja u produženom trajanju samo je preraspoređen na novo radno mjesto dok Brajoviću zbog davanja lažnog iskaza ne pada na pamet da podnese ostavku. Tako ispada da je jedina žrtva ovog slučaja žena koja ga je prijavila državnim organima. Ali, to je današnja Crna Gora“ kaže za Kodex Mladen Bojanić.

ramada

Zbog svega toga Bojanić ne odustaje. Pripremio je pritužbu Višem državnom tužilaštvu na rješenje Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici kojim je odbačena njegova krivična prijava. U gore navedenim djelovima presude šefica Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Ljiljana Klikovac nije našla ništa što bi zahtjevalo dalju pažnju institucije kojom rukovodi.

„U krajnjem, ukoliko navedeni svjedoci nisu dali lažne iskaze, onda se jasno nameće zaključak da su Viši i Apelacioni sud donijeli pogrešnu odluku o krivici optuženog Obradović Nebojše, odnosno da nije postojalo krivično djelo za koje je pravosnažno osuđen. Sudski utvrđena istina ne može u istom predmetu biti različita. Prosto je nemoguće da su iskazi navedenih svjedoka istiniti, a okrivljeni je pravosnažno osuđen. Jedno drugo isključuje, te tražim da o tome povedete računa kad budete razmatrali ovu pritužbu. Neprihvatljivo, elementarno nelogično i neodrživo je da ODT iskaze svjedoka o održavanju i prisustvovanju navodnim sastancima Direkcije za željeznice u hotelu Ramada tretira kao istinite kad su Viši i Apelacioni sud činjenično utvrdili da se ti sastanci nisu ni desili. Nemoguće da ODT ne vidi lažan iskaz u svjedočenju Ivana Brajovića po kojem Direkcija za željeznice Crne Gore nije platila troškove održavanja niti jednog skupa partije Socijaldemokrate Crne Gore, a sud činjenično utvrdio da to ne odgovara istini, da je Direkcija platila troškove dva skupa i za to krivično djelo pravosnažno osudio okrivljenog.“ napisao je Bojanić u svojoj pritužbi Višem državnom tužilaštvu.

brajovicAA

Brajović žrtvovao svog stranačkog kolegu za spas sopstvene fotelje - kaže Bojanić

Od tužilaštva će tražiti i da ispita kako je slučaj koji je vodila druga tužiteljka dopao Ljiljanu Klikovac.

„Tužiteljka Romina Vlahović je do skoro vodila ovaj predmet i sakupljala dokaze i pripremala rješenje, da bi joj predmet bio oduzet a preuzela ga je Ljiljana Klikovac koja je i napisala ovo rješenje. Tražiću od Višeg tužilaštva da ispita i objasni zašto je slučaj oduzet Romini Vlahović a dat Ljiljani Klikovac na postupanje.“ kaže Bojanić za Kodex i pita da li treba očekivati da Obradović bude rehabilitovan.

„Ukoliko Više državno tužilaštvo ostane pri tvrdnji da ne postoje elementi krivičnog djela lažno svjedočenje, odnosno nesumnjivo utvrdi da navedeni svjedoci nisu dali lažne iskaze u sudskom postupku, onda očekujem rehabilitaciju osuđenog Nebojše Obradovića. Nakon toga bi specijalni tužilac, kao i sudije Višeg i Apelacionog suda koje su bile uključene u ovaj postupak morali biti sankcionisani zbog potpuno pogrešne primjene zakona i osude nevine osobe.“  konstatuje Bojanić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.