Ne možete da se razbudite ni poslije jutarnje kafe? Pili ste je na pogrešan način
Foto: Ilustracija

Prevarite organizam

Ne možete da se razbudite ni poslije jutarnje kafe? Pili ste je na pogrešan način

Da li ste i vi, možda, među onima koji ne mogu da se razbude ujutro, i pored toga što ste već popili kafu?

Uprkos tome što kofein pomaže ljudima da se razbude, mnogi ni poslije jutarnje kafe ne mogu da se razbude i krenu u novi dan. 

Međutim, istraživanje sprovedeno na vozačima pokazalo je kako se ovo stanje može prevazići. Najbolji trik za to je - još sna. 

Stručnjaci Laboratorije za istraživanje spavanja Univerziteta u Lafborou, u Velikoj Britaniji, došli su do zaključka da još petnaestak minuta sna, poslije ispijanja kafe, povećava budnost. 

Kofeinu je potrebno 45 minuta da se svari. To je, međutim, predug vremenski period za spavanje, pošto mozak tada ulazi u dublje faze sna. Istraživanje pokazuje da je najbolje rješenje za to - zaspati još petnaestak minuta. 

Kofein blokira proizvodnju jedinjenja adenozina, koje se sve više nakuplja u ogranizmu što je čovjek duže budan, i na kraju ga uspava, prenosi B92. 

Zato, ako zaspite odmah poslije kafe i uspijete da izbjegnete posljedice toga, uspjećete da "prevarite" organizam kako biste se kasnije lakše razbudili i bili spremniji za nove dnevne obaveze.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.