Milo uzvratio tapšanje, AP: Bivši košarkaš, Đukanović je definitivno viši od Trampa (VIDEO)
Foto:Screenshot

Američki predsjednik ovog puta nikog nije gurnuo

Milo uzvratio tapšanje, AP: Bivši košarkaš, Đukanović je definitivno viši od Trampa (VIDEO)

Govor tijela američkog predsjednika Donalda Trampa tokom samita NATO u Briselu otkriva da on baš i nije u najtoplijim odnosima sa ključnim saveznicima SAD.Međutim, ovoga puta - barem za sada - nije nikoga gurnuo.

Tramp je dan počeo napetim sastankom za doručkom sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom, tokom kojeg mu je držao pridike o nedovoljnim ulaganjima država članica i žalio mu se na njemački sporazum o gasovodu s Rusijom, prenosi AP.

Ruku prekštenih preko grudi, Tramp je gestikulirao obraćajući se Stoltenbergu i više puta ga prekinuo tokom njegovog izlaganja. 

Njihovi naredni susreti u sjedištu NATO bili su formalni i manje napeti, pa su se dvaput rukovali i ćaskali pred novinarima, ali su ti momenti bili površniji nego Stoltenbergovi prilično srdačniji susreti s drugim liderima, primjećuje američka agencija. 

Iako je svrha samita svjetskih lidera obično predstavljanje jedinstvenog fronta pred ostatkom svijeta, Tramp je na svom drugom samitu, kao i na prvom, odmah "zagrmio" s javnim pritužbama na nedovoljne izdatke članica za odbranu i na njemačko-ruski sporazum o gasovodu. 

Pokazivanje jedinstva je, očito, na drugom mjestu predsjedniku kome je "Amerika na prvom mjestu", a to je i pokazao, navodi AP. 

U trenucima koje su kamere zabilježile, Tramp se često "separatisao" od većine svojih kolega, posebno od onih sa kojima je imao javne razmirice, kao što su britanska premijerka Tereza Mej, njemačka kancelarka Angela Merkel i kanadski premijer Džastin Trido. 

Kada su lideri izašli iz blistave zgrade NATO u Briselu radi tradicionalne zajedničke fotografije u dvorištu, Tramp je odugovlačio iza njih i uglavnom razgovarao s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

6430330325b46405f2b108564293221v4big

Tramp na jednu, svi na drugu stranu,foto:EPA

Vrativši se unutra, takođe odugovlačeći, Tramp je uglavnom stajao sa članovima svoje delegacije, prije nego što je, na kraju, na brzinu izveo turu tapšanja po leđima među kolegama iz svijeta, uključujući Terezu Mej. 

Na snimku se vidi pozdravljanje Trampa sa delegacijom Crne Gore. Tramp je prošao pored ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića, javio se ministru odbrane Predragu Boškoviću, a zatim i crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću, rukom po leđima, što je Đukanović i uzvratio.


Tramp je ranije juče oštro kritikovao Njemačku jer je, kako je naveo, "pod totalnom kontrolom" i "zarobljenik" Rusije, a to je rekao zamjerivši Njemačkoj zbog sporazuma o dovođenju ruskog gasa direktno u tu zemlju. 

Merkel mu je odgovorila, naglasivši da Njemačka sama donosi svoje odluke. 

Kada su se, nekoliko sati kasine, njih dvoje sastali, Tramp je novinarima, međutim, rekao da je sa kancelarkom "u veoma dobrim odnosima". 

Taj komentar pokazuje kako Tramp često nastoji da izbjegne sukob s ljudima kada se sa njima nađe oči u oči, dok, nasuprot tome, koristi nerijetko mnogo oštriju retoriku kada im govori iza leđa, konstatuje američka agencija. 

AP podsjeća da je Tramp izazvao mnogobrojna reagovanja kada je, na prošlogodišnjem samitu NATO, gurnuo crnogorskog premijera Duška Markovića kako bi stao u prvi red grupe lidera kada su ušli u novu zgradu sjedišta Alijanse. 

Najavljujući ovogodišnji samit, američka agencija je pretpostavila da "ovoga puta neće biti guranja za mjesto u prvom redu", jer Crnu Goru na ovom samitu predstavlja predsjednik Milo Đukanović. 

"Bivši košarkaš, Đukanović je definitivno viši od Trampa", zaključio je AP.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.