Komunalni policajci će prvo morati da iskoriste biber sprej pa palicu
ilustracija

Ograničavanje upotrebe sile

Komunalni policajci će prvo morati da iskoriste biber sprej pa palicu

Komunalni policajci ubuduće će morati prvo da iskoriste ručni biber sprej kao sredstvo prinude prije upotrebe palice, predviđeno je izmjenama Zakona o komunalnoj policiji.

Predstavnik Zajednice opština Crne Gore Sanja Živković je saopštila da su na ovaj korak odlučili kako bi smanjili upotrebu palice, piše Dan.

“Uvođenje biber spreja je predloženo kao sredstvo koje ima manje negativnih posledica u odnosu na upotrebu palice. Kada se koristi palica nanose se povrede, a kako bi se to spriječilo predložili smo uvođenje biber spreja jer ono ne ostavlja nikakve zdravstvene posledice. Palica i dalje ostaje kao sredstvo prinude ali se sada definiše kao sredstvo koje se može jedino upotrijebiti ako biber sprej nema dejstvo. Praksa je pokazala i u regionu i kod policije da u 10 do 15 odsto slučajeva građani nemaju nikakvu reakciju na biber sprej to jeste on nema nikakvo parališuće svojstvo”, saopštila je Živković.

Ona je navela da je Ministarstvo javne uprave, koje je pripremilo izmjene ovog zakonskog rješenja, usvojilo njihov predlog u dijelu ograničavanja upotrebe sile, odnosno palice.

Zakonom je bilo propisano da se sila ne smije upotrijebiti prema licima mlađim od 14 godina, očigledno bolesnim i iznemoglim licima, licima sa invaliditetom i ženama, dok je Zajednica opština predložila da se sila ne smije upotrijebiti prema trudnicama, osim u slučaju ukoliko one vatrenim oružjem, oruđem ili drugim opasnim predmetom ugrožavaju život drugog lica ili komunalnog policajca.

Izmjenama je predviđeno da sada komunalni policajci mogu pružati asistenciju nadležnim organima i javnim službama kada se procijeni da je to neophodno. To je dosad činila policija.

“Izmjenama zakonskog rješenja željeli smo da se riješe problemi koji su uočeni u praksi primjenom Zakona o komunalnoj policiji. Najvažniji problemi su bili sama ovlašćenja koja na adekvatan način nisu bila definisana pa su postojala ograničenja kod ovlašćenja upotrebe sredstava prinude odnos upotrebe sile. Po važećem zakonu komunalni policajac nije mogao da upotrijebi silu ako subjekat nadzora ne vrši direktan napad na njega. Međutim, nekada se neke radnje ne mogu sprovesti a da se ne upotrijebi sila jer upotrebom sile se smatra i hvatanje za ruku ako na primjer lice neće da stavi ruke u poziciji da bude lišeno slobode”, navodi Živković.

Lice zatečeno u narušavanju komunalnog reda koji predstavlja prekršaj ili u vršenju drugog kažnjivog dijela, komunalni policajac sada može dovesti u službene prostorije Komunalne policije u cilju sprovođenja komunalnog nadzora odnosno nadležnom organu na dalje postupanje, precizirale su izmjene zakona.

“Dovođenje učinioca prekršaja ili drugog kažnjivog đela je bilo neophodno propisati u cilju implementacije ovlašćenja lišenje slobode koje samo po sebi predstavlja samo ograničenje slobode kretanja, ali ne i mjeru obavezivanja subjekata komunalnog nadzora da se kreće u pravcu koji odredi komunalni policajac”, precizirano je izmjenama zakona.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.