Mladoj trošak nakon svadbe: Evo koliko košta promjena prezimena u Crnoj Gori

Svega dvadesetak mladih odluči da zadrži djevojačko prezime

Mladoj trošak nakon svadbe: Evo koliko košta promjena prezimena u Crnoj Gori

Država Crna Gora nije oslobodila troškova žene koje zbog sklapanja braka promijene prezime, i samim tim dobiju novi identitet, moraju da izvade nova lična dokumenta.

Taj trošak iznosi najmanje 60 eura, a ako bi gledali čekanje dokumenata i stajanje u redovima taj izdatak je veći, posebno u Podgorici gdje se nekada čeka i satima, piše Dan.

Kada žena ne bi mijenjala prezime tog troška ne bi bilo, ali se neuzimanje muževog prezimena u našoj državi još doživljava kao skandal.

Prema podacima lokalnih samuprava, godišnje na nivou države svega dvadesetak mladih odluči da zadrži djevojačko prezime.

Lani je oko 80 mladih prilikom stupanja u brak djevojačkom dodalo muževo prezime, dok je svega tridesetak zadržalo ono koje su dobile na rođenju.

Sagovornica „Dana” prilikom udaje je uzela muževo prezime jer je to bila njegova želja, a pošto nije izvadila pasoš trenutno ne može poći nigdje u inostranstvo.

"Suprugovo prezime zvanično sam uzela prije dvije godine. Međutim, prema dokumentima i dalje imam dva prezimena", u ličnoj karti mi je suprugovo, a u ostalim dokumentima djevojačko prezime. Prvi razlog je što mi za promjenu tih dokumenata treba novac, iako mi dokumenta zvanično važe još nekoliko godina. Pa i onda kada imam novac da promijenim dokumenta, nemam vremena da to učinim jer je poznato koliko vam sati treba da podnesete takav jedan zahtjev u Podgorici. Otkako sam se udala, ne računajući zemlje regiona, nijesam napustila Crnu Goru, i to ne zato što mi je muž tiranin pa mi ne da nigdje, već zato što još nijesam promijenila dokumenta", kaže sagovornica Dana.

Iako još nema sva dokumenta koja su joj neophodna, ona se ne kaje što je promijenila prezime.

"Svako će vam reći: „pa zašto si mijenjala prezime“. Međutim, u Crnoj Gori je i dalje popriličan skandal kad na svadbi od na primjer 200 zvanica kažete da ćete zadržati svoje prezime ili eventualno dodati suprugovo. To što ste rekli „da“ sigurno će biti u drugom planu i tada će vam makar 90 odsto zvanica početi da analiza karijeru, neminovno slijede izjave poput „baš je bitna pa je zadržala svoje prezime“, „je li joj majka zadržala svoje prezime“, i slično. Ako vas je baš i briga za takve izjave, jednostavno vaš suprug može žarko željeti da nosite njegove prezime, kao što je bilo u mom slučaju. Ja sam zbog takve želje mog supruga odlučila da uzmem njegovo prezime i nijesam se pokajala zbog toga", priča ona.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova navode da je Zakonom o administrativnim taksama propisano da se taksa ne plaća za spise i radnje za upis u matične registre, prema tome kada je u pitanju upis promjene ličnog imena u matične registere, kao posledica promjene porodičnog statusa. Ipak, Zakonom o ličnoj karti propisano je da u slučajevima ako se promijeni neki od ličnih podataka unijetih u ličnu kartu, građanin je obavezan da ličnu kartu, radi poništenja i zamjene, preda Ministarstvu unutrašnjih poslova, u roku od osam dana od dana pravosnažnosti akta o promjeni ličnog podatka unijetog u ličnu kartu.

"Administrativna taksa se ne naplaćuje za izdavanje lične karte, osim naknade za obrazac u iznosu od pet eura u skladu sa Pravilnikom o načinu izdavanja lične karte i visini cijene obrasca lične karte. Za izdavanje ili zamjenu pasoša propisana je administrativna taksa od 25 eura i naknada za obrazac od 15 eura, bez obzira na razlog za izdavanje novog pasoša. Ukoliko lica koja su promijenila lično ime imaju izdatu vozačku dozvolu, za zamjenu iste propisana je administrativna taksa u iznosu od 10 eura i naknada za obrazac vozačke dozvole isto pet eura", kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.