NATO pozvao Makedoniju da počne pregovore o članstvu, ali prvo promjena imena!
Ilustracija

Uslov za uspješno zaključenje procesa pristupanja

NATO pozvao Makedoniju da počne pregovore o članstvu, ali prvo promjena imena!

Lideri NATO formalno su danas, na samitu u Briselu, pozvali Makedoniju da počne pregovore o članstvu u Alijansi, uz upozorenje da se proces pridruživanja ne može završiti dok se pitanje imena te zemlje ne riješi do kraja.

"Rješenje pitanja imena je uslov za uspješno zaključenje procesa pristupanja", saopštio je danas NATO, prenosi AP.

Poziv, formalno upućen u saopštenju na samitu u Briselu, utire put za pridruživanje Makedonije, kao 30. članice, Sjevernoatlantskoj alijansi.

Ovaj poziv utire put i "planu koji ne godi obazrivoj Rusiji", ocjenjuje američka agencija.

Makedonija i Grčka su prošlog mjeseca postigle sporazum prema kojem će Makedonija promijeniti ime u Sjeverna Makedonija, a Atina je, zauzvrat, odblokirala pokušaje svog sjevernog susjeda da se pridruži kako NATO tako i EU.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas je uputio jasnu poruku građanima Makedonije da bez promjene imena države neće moći da pristupe toj vojnoj alijansi.

Stoltenberg je na konferenciji za štampu, na Samitu NATO u Briselu, rekao da je donijeta odluka da se započnu pristupni pregovori sa Skopljem, i da će, kada sve interne procedure budu finalizovane, promijenjeno ime kroz Ustav i bude primijenjen dogovor sa Atinom, Bivša jugoslovenska republika Makedonija moći da postane 30-ta članica NATO.

"Na građanima je da odluče. Ovo je jedinstvena prilika u životu. Ili će podržati dogovor i ući u NATO ili će odbaciti dogovor sa Atinom i neće postati članica NATO", podvukao je on.

Stoltenberg je rekao da se radi o jednostavnoj odluci, kao i da je nemoguće za Skoplje da uđe u NATO bez promjene imena, prema dogovoru, u Sjeverna Republika Makedonija.

Rekao je da pozdravlja dogovor Skoplja i Atine, poručujući da je na građanima sada da odluče i da je "to jednostavan izbor".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.