Počinje NATO Samit, Stoltenberg: Očekujemo dodatnih 226 milijardi dolara za odbranu
Stoltenberg, foto:Tanjug/AP

Brisel

Počinje NATO Samit, Stoltenberg: Očekujemo dodatnih 226 milijardi dolara za odbranu

Lideri 29 zemalja članica NATO, uključujući i američkog predsjednika Donalda Trampa, sastaće se 11. i 12. jula na samitu u Briselu, najavljeno je na sajtu Alijanse.

Fokus dvodnevnog samita u Briselu biće jačanje odbrane, borbe protiv terorizma, ali i ravnomjerna raspodjela troškova za odbranu, saopštio je NATO.  

Lideri članica NATO raspravljaće o pravičnijoj podjeli troškova za odbranu, pitanju na kom insistira predsjednik SAD, navodeći da je najveći finansijski teret na plećima njegove zemlje i zahtijevajući od ostalih članica da povećaju izdvajanja.  

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović predvodiće crnogorsku delegaciju na Samitu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je uoči samita da je u proteklim godinama postignut napredak kada je ova tema u pitanju.  

"Očekujemo da osam članica ove godine povećaju izdvajanje za odbranu na dva odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), u poređenju sa samo tri članice koje su to činile u 2014", rekao je Stoltenberg.  

On je kazao da NATO ulaže milijarde u modernizaciju opreme i povećava doprinos misijama i operacijama. 

"Procjenjujemo da će evropski saveznici i Kanada dati dodatnih 226 milijardi dolara za odbranu u periodu između ove i 2024. godine", rekao je generalni sekretar NATO.  

Stoltenberg je na pres-konferenciji uoči dvodnevnog samita šefova država i vlada Alijanse izrazio zahvalnost Crnoj Gori na doprinosu misiji KFOR-a na Kosovu.

On je to kazao govoreći o situaciji na Kosovu, i dodao da Alijansa podržava dijalog između Prištine i Beograda.

Lideri će razgovarati i o borbi protiv terorizma, pokretanju novih vojnih obuka u Iraku, u kojima će učestvovati stotine NATO trenera.  

U Briselu se očekuje i poziv lidera NATO Skoplju da pokrene pregovore o članstvu. Po zaključenju tih pregovora, Alijansa će moći da pozove Makedoniju da postane 30. članica.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.