Na Zemlji će 2050. biti 10 milijardi ljudi,  Kina neće biti najmnogoljudnija
ilustracija

Na Zemlji će 2050. biti 10 milijardi ljudi, Kina neće biti najmnogoljudnija

Svjetska populacija trenutno broji 7,7 milijardi ljudi, a prema podacima Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) broj stanovnika na Zemlji će brojku od deset milijardi dostići 2050. godine.

Prema zvaničnim pokazateljima fonda UNFPA, broj stanovnika na svijetu bilježi godišnji rast za 84 miliona, prenose Nezavisne.

Na Zemlji je prije 2.000 godina živjelo svega 300 miliona ljudi, a broj stanovnika je udvostručen na 600 miliona tek 1600. godine.

Milijarda stanovnika u svijetu živjela je 1804. godine, a sto godina kasnije broj stanovnika se popeo na milijardu i po.

U svijetu je 2011. godine bilo sedam milijardi ljudi, a najveći priraštaj stanovnika u istoriji zabilježen je nakon 1950. godine.

U naredne tri decenije se očekuje povećanje broja stanovnika za 2,2 milijarde u Africi i Aziji, dok je Evropa jedini kontinent na kojem se očekuje smanjenje populacije.

Procjene su da će 2050. godine na svijetu biti deset milijardi ljudi, a polovinu svjetske populacije činiće stanovnici osam država i to Indije, Nigerije, Demokratske Republike Kongo, Pakistana, Etiopije, Tanzanije, SAD-a, Ugande i Indonezije.

Isti izvori procjenjuju da će Indija 2050. godine biti najmnogoljudnija zemlja svijeta s populacijom od 1,7 milijardi, a Kina će imati 1,3 milijarde stanovnika

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.