Simović u Ulcinju

"Država šalje poruku dobrog domaćina, raspoloživo zemljište treba da bude obrađivano"

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović danas je u Ulcinju potpisao ugovore sa zakupcima ukupno 200 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, na lokalitetima opština Ulcinj, Podgorica i Kotor, ocjenjujući da država novim projektima valorizacije državnog zemljišta šalje poruku dobrog domaćina i svojim primjerom pokazuje da raspoloživo zemljište treba da bude obrađivano.

Tom prilikom, prezentovani su vrijedni investicioni projekti koji će se realizovati na više od 200 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, a koje su zakupile firme – “Vinarija Milović”, “Agrolajf Montenegro” i “Čelebić Agrar”, na lokalitetima Briska Gora (Ulcinj), Golubovci (Podgorica) i Vranovići (Kotor).

Zakupci na navedena tri lokaliteta planiraju investicije u ukupnom iznosu od skoro 10 miliona eura i zapošljavanje 41 radnika, uz značajan broj sezonskih radnika.

Simović je iskazao zadovoljstvo potpisivanjem novih ugovora o zakupu, koji će, kako je kazao, dati novu vrijednost poljoprivrednoj proizvodnji u Crnoj Gori, obezbijediti  suspstituciju određenih proizvoda i pretpostavke za izvoz, i obezbijediti značajan broj novih radnih mjesta, uz angažovanje i sezonske radne snage.

“Danas šaljemo poruku da država realizacijom projekta valorizacije državnog poljoprivrednog zemljišta želi da bude dobar domaćin, i da svojim primjerom pokaže i drugim vlasnicima poljoprivrednog zemljišta da zemljište treba obrađivati. Ne možemo zemljište držati neobrađeno, a da sa druge strane posmatramo znatan uvoz hrane i da ne rješavamo problem nezaposlenosti“, saopštio je Simović.

On je kazao da država pokazujući ovakav odnos ima pravo i potrebu da pošalje jasnu poruku prema vlasnicima i privatnog zemljišta da taj potencijal aktiviraju.

“Imaće podršku države, kao i do sada. A onda, u realnom roku, da uspostavimo i novu poresku politiku u toj oblasti. Ozbiljno razmišljamo o uvođenju progresivne poreske politike, na način da zemljište koje se ne obrađuje ima veće poresko opterećenje“, kazao je potpredsjednk Vlade.

Simović je danas obišao i kompleks od 70 hektara poljoprivrednog zemljišta na Šasu koje je krajem prošle godine zakupila kompanija „Voli“.

On je iskazao zadovoljstvo viđenim, jer to više nije višedecenijski zapuštena parcela, već obrađeno zemljište sa započetom plasteničkom proizvodnjom i planovima da do septembra bude zasnovana proizvodnja povrća u novim plastenicima i na otvorenom, ako i zasad agruma.

Posebno ga, kako je kazao, ispunjava zadovoljstvom opredjeljenje kompanije da će ostati pri stavu da sarađuje sa lokalnim poljoprivrednicima, čime će pozitivni efekti državne odluke da valorizuje ovaj kompleks osjetiti i lokalno stanovništvo koje će moći svoje proizvode ponuditi kroz ovaj otkupni centar.

“Suguran sam da ćemo na svim zakupljenim lokalitetima svjedočiti novim iskoracima koji su potrebni i investitorima, lokalnim zajednicama i ukupnoj ekonomiji Crne Gore. Kroz ovakve primjere dobrog partnerstva lokalnih samouprava, snažnog zamaha i domaćinskog odnosa investitora, sa otvorenošću Vlade koju demonstrirao i u ovom projektu, mislim da rezultati neće i ne smiju izostati“, saopštio je Simović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.