Zaposleni u trgovini bez minimuma radničkih prava
Ilustracija

Predsjednica Sindikata trgovine u razgovoru za Kodex ocijenila

Zaposleni u trgovini bez minimuma radničkih prava

To što je u Crnoj Gori najviše zaposlenih u trgovini to više ne čudi nikoga. Ono što čudi jeste da su radnici zaposleni u trgovini sa najmanjih obimom prava u Crnoj Gori, iako ih ima najviše.

U sektoru trgovine gdje radi oko 40 hiljada zaposlenih svega 10 odsto je sindikalno angažovano. Za kršenje brojnih osnovnih prava iz radnog odnosa kriva je i sindikalna neorganizovanost radnika, jer su u izuzetno malom procentu učlanjeni u neku od radničkih asocijacija.

“Radnici su skeptični u pogledu mogućnosti da im sindikat može konkretno pomoći, ali to je jedini način da se stane na put prekovremenom i neplaćenom radu bez slobodnih dana i godišnjih odmora. Svjedoci smo da se svakodnevno smanjuje obim radničkih prava tako što se, pod plaštom ukidanja “biznis barijera”, daju velika zakonska ovlašćenja vlasnicima kapitala. U takvom sistemu radnici svoje interese jedino mogu zaštiti udruživanjem i formiranjem jakih sindikata. Taj recept su najbolje primijenili radnici u skandinavskim zemljama, gdje se stopa sindikalizma kreće preko 80 odsto, zato oni imaju najveći stepen radničkih prava i najbolji standard u Evropi. To je ono što treba da nam bude uzor i čemu treba da teži radnička klasa u Crnoj Gori.” kaže za Kodex predsjednica Sindikata trgovine pri Uniji Slobodnih Sindikata Vesna Milonjić Aleksić.       

shopassistant

Eh, kad bi Crna Gora bila Skandinavija, gdje bi nam bio kraj. Crna Gora je raj za kapitaliste a za radnike… Prema podacima Monstata, radnici zaposleni u sektoru trgovine imaju najmanje plate u Crnoj Gori od svih ostalih sektora i svega dvije trećine državnog prosjeka.

prosecnaplatauoktobrupreko40000dinara

U prva dva mjeseca ove godine prosjek plata u trgovini jedva je dostizao 350,00 eura (neto) dok je državni prosjek 510,00 eura. Često rade prekovremeno bez nadoknade i nemaju broj slobodnih dana koji im po zakonu pripada. Tako je to u kapitalizmu na crnogorski način.

“Činjenica je da nam je trebalo dosta vremena da shvatimo, ili bolje reći trebalo je prvo da okusimo, suštinu novog odnosa, koji prema radniku nema humanosti na svom putu do profita. Naši radnici su uljuljkani i očekivali su da će ih političari zaštiti od nus pojava kapitalizma, ali desilo se suprotno. Dok su, na jednoj strani, retorički “srcem i dušom” bili za radnike, političari su, na drugoj strani, gradili nehumani neoliberalni kapitalistički sistem u kojem su interesi radnika i njihovih porodica na zadnjem mjestu. Sve je podređeno intresima vlasnika kapitala.” kaže Vesna Milunić Aleksić za Kodex. 

Customertalkingtoashopassistantxlarge

Dakle, naučili smo da je političarima najpreči njihov interes, kapitalistima je najpreči njiihov interes a za interese radnika, makar u crnogorskim trgovinama, nema interesovanja… 90 odsto trgovačkih radnika i radnica je sindikalno neorganizovano, jer su u pitanju mali kolektivi kao što su samostalne trgovače radnje i mala i srednja preduzeća koji zapošljavaju manji broj radnika koji ne smiju da se sindikalno organizuju zbog velikog pritiska poslodavaca.

“To je razlog zbog čega se u toj djelatnosti drastično krše njihova prava na radnu nedjelju od 40 sati, sedmični i godišnji odmor, na slobodan dan u dane državnih i drugih praznika Iako je sprečavanje ili ometanje sindikalnog organizovanja i djelovanja krivično djelo za koje se po Krivičnom zakoniku izriče novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine, u praksi nema nijedne situacije da je neki poslodavac kažnjen zbog antisindikalne diskriminacije koju vrši prema radnicima ili sindikalnim aktivistima. Država treba da podstiče socijalni dijalog tako što će propisati stimulativne mjere za poslodavce koji njeguju socijalni dijalog, odnosno koji imaju sindikalno organizovane radnike i zaključene kolektivne ugovore kod poslodavca. Trenutno je stanje sasvim suprotno. To tumačim izuzetno niskim nivoom kulture socijalnog dijaloga i industrijskih odnosa kod poslodavaca.” kaže za Kodex Vesna Milonjić Aleksić.

239981woman1284353960720ff

Posebno je neprimjeren položaj zaposlenih trudnica, koje nemaju adekvatnu zaštitu kod poslodavca, kaže predsjednica Sindikata trgovine. Poslodavci često vrše pritisak na trudnice i porodilje kako bi potpisale raskid ugovora o radu. I inače nije rijetka praksa da se trudne žene otpuštaju ili da se radnicama prijeti otkazom ukoliko ostanu u drugom stanju. „Da li planirate da ostanete u drugom stanju i imate li djecu”, jedno je od gotovo redovnih pitanja koje poslodavci postavljaju ženama prilikom razgovora za posao.

“Neodgovorni poslodavci su pronašli dva načina kako da izbjegnu obavezu da radnika nakon dvije godine rada na određeno vrijeme prime za stalno. Prvi je da ga ponovo angažuju preko agencija za posredovanje. Drugi je da ga uslove da će sa njim zaključiti ugovor na neodređeno ako im prije toga potpiše sporazum o prestanku radnog odnosa koji poslodavac može aktivirati kada želi, bjanko sporazum.”kaže Vesna Milonjić Aleksić za Kodex.

Sve navedeno ne smeta crnogorskim vlasnicima lanaca trgovina da budu sponzori sportskih ekipa, da dobijaju nagrade za menadžere godine. Da pričaju o budućnosti kompanija koje zapošljavaju preko hiljadu radnika koji od prava imaju izgleda samo pravo da ćute. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.