Sa sastanka

Bečić sa rukovodiocem programa UNDEF-a

"Posljednji diktator u Evropi sa svojom klikom ne može uvesti Crnu Goru u EU"

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, sastao se u Podgorici sa rukovodiocem programa UNDEF-a (Demokratskog fonda Ujedinjenih nacija), Hanom Mekglu, i koordinatorom parlamentarnog programa MANS-a za projekat „Unapređenje parlamentarnog nadzora i odgovornosti u Crnoj Gori“, Danilom Kalezićem.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora pomenuti projekat realizuje upravo u saradnji sa UNDEF-om, koji je obezbijedio finansijska sredstva za njegovu relizaciju.

Inače, Demokratski fond UN osnovao je još 2005. godine tadašnji generalni sekretar UN, Kofi Anan, u cilju finansijske podrške projektima koji osnažuju građansko društvo, promovišu ljudska prava i ohrabruju učešće svih grupa u demokratskim procesima, podsjećaju Demokrate. Sastanku je prisustvovao i generalni sekretar Demokrata, Boris Bogdanović.

"U veoma srdačnom razgovoru, predsjednik Demokrata je gošću iz UN-a upoznao sa ukupnom političkom situacijom u zemlji, a naročito u svijetlu nedavnih političkih dešavanja, koja su generisana upravo na inicijativu lidera Demokrata i Građanskog pokreta URA u vidu sačinjavanja i predstavljanja Plana sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi, koji je naišao na široku podršku visokih zvaničnika Evropske unije", navodi se u saopštenju Demokrata.

 Bečić je kako se dodaje detaljno informisao Mekglu sa normama i rješenjima iz Plana, kao i inicijativom sa konkretnim predlozima dokumenata koje su, u cilju početnih koraka za implementaciju Plana, on i Abazović poslali predsjedniku Skupštine Crne Gore, odnosno u skupštinsku proceduru.

Bečić je rekao da je prava poplava euroskeptičnih izjava predsjednika Crne Gore i DPS-a pokazatelj da se njemu ne žuri da Crna Gora uđe u EU, "naročito sada kada više ne može odlagati preduzimanje konkretnih aktivnosti i postizanje konkretnih rezultata u okviru poglavlja 23, 24 i 27, jer je svjestan da bi time sam sebi stavio „omču o vrat“".

"Za razliku od Đukanovića, za Demokrate ulazak Crne Gore u Evropsku uniju nema alternativu", poručio je Bečić na sastanku.

Bečić se Mekglu zahvalio na podršci koju UNDEF pruža civilnom sektoru i, konkretno, MANS-u u okviru finansiranja projekta koji ima za cilj demokratizaciju crnogorskog društva.

Bečić je istakao da Demokrate imaju veoma dobru saradnju sa organizacijama civilnog društva, jer one imaju veoma važnu ulogu u procesu demokratizacije i usvajanja evropskih standarda, "te da posljednji napadi na njih od strane Đukanovića samo pokazuju da je Crna Gora daleko od društva razvijene demokratije".

"S tim u vezi, predsjednik Demokrata je zaključio da posljednji diktator u Evropi sa svojom klikom ne može uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju. To mogu samo neukaljane mlade snage, predvođene liderima koji su donijeli smjenu generacija na crnogorskoj političkoj sceni i koji imaju veliko povjerenje građana, ali i značajno uvažavanje međunarodne zajednice", navodi se u saopštenju Demokrata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.