Babić: Jačanje mikro, malih i srednjih preduzeća jedan od najvažnijih pravaca razvoja crnogorske ekonomske politike (FOTO)
Foto: Ministarstvo ekonomije

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja MMSP

Babić: Jačanje mikro, malih i srednjih preduzeća jedan od najvažnijih pravaca razvoja crnogorske ekonomske politike (FOTO)

Jačanje produktivnosti i konkuretnosti mikro, malih i srednjih (MMSP) preduzeća postaje jedan od najvažnijih pravaca daljeg razvoja crnogorske ekonomske politike, kazao je generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednih preduzeća (MSP) i upravljanje EU fondovima Radosav Babić, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Kako je navedeno, danas je u prostorijama Privredne komore Crne Gore (PKCG) održan okrugli sto u okviru javne rasprave o Nacrtu strategije razvoja MMSP u Crnoj Gori za period od 2018. do 2022. godine, sa Okvirnim akcionim planom.

O važnosti sektora MMSP, kako je kazao Babić, govore i statistički podaci koji pokazuje tendenciju rasta, posmatrano po broju preduzeća i zaposlenih.

„Broj MMSP u 2017. godini prema podacima Poreske uprave iznosio je 26.755, što je povećanje od 44% u odnosu na 2011. godinu, dok mikro preduzeća čine  90% od ukupnog broja preduzeća“, kazao je Babić.

Predstavljajući Nacrt dokumenta, on je kazao da su svi ključni nalazi proizišli iz dijaloga sa predstavnicima MMSP, korišćeni u kreiranju ovog dokumenta.

„Izrada Strategije je zasnovana na analizi stanja sektora MMSP, identifikovani su ključni izazovi sa kojima se suočavaju preduzetnici i koje je potrebno prevazići na osnovu definisanih strateških i operativnih ciljeva. Značajan input u izradi Startegije prestavljala su prikupljena mišljenja i stavovi o potrebama MMSP kroz direktan dijalog sa preduzetniicma tokom realizovanog Biznis karavana od strane Ministarstva ekonomije“, kazao je Babić.

Okruglisto2

Foto: Ministarstvo ekonomije

Prema njegovim riječima, definisano je pet strateških ciljeva koji dalje razrađuju operativne ciljeve i mjere za unapređenje konkurentnosti MMSP u srednjoročnom periodu:

-unapređenje poslovnog ambijenta,

-unapređenje pristupa izvorima finansiranja,

-preduzetničke kompetencije, znanje i vještine – usklađenost sa potrebama tržišta rada,

-jačanje konkurentnosti i inovativnosti MMSP,

-promocija preduzetništva mladih, žena i socijalnog preduzetništva.

„Strateški ciljevi koji se odnose na poslovni ambijent, pristup finansijama i olakšavanje sticanja potrebnih znanja i vještina vezani su za sveukupno okruženje koje treba da olakša razvoj preduzetništva u cjelini, dok se četvrti cilj vezuje za unapređenje kapaciteta na nivou preduzeća koje treba da rezultira povećanjem konkurentnosti MMSP“, kazao je Babić i dodao da je na tim osnovama uspostavljen model koji treba da promoviše preduzetništvo među potencijalnim preduzetnicima i specifičnim ciljnim grupama.

Kako je dodao, radnu grupu koja je izradila nacrt ovog dokumenta činilo je više od 70 predstavnika svih ministarstava, agencija, predstavnika privrede, NVO sektora i međunarodnih institucija u Crnoj Gori, a poziv za učešće u radu radne grupe bio je otvoren za sve zainteresovane subjekte.

Babić je objasnio da će praćenje sprovođenja Strategije i Akcionog plana vršiti Ministarstvo ekonomije, odnosno novoformirani Direktorat za investicije, razvoj MSP i upravljanje EU fondovima.

„Značajnu podršku u praćenju implementacije definisanih mjera daće i Savjet za MMSP, čije osnivanje je planirano nakon usvajanja Strategije, a na osnovu čijeg će izvještavanja Ministarstvo ekonomije pripremati godišnje izvještaje o realizaciji akcionih planova i podnositi Vladi na usvajanje“, kazao je on.

Takođe, nakon dvije godine realizacije Strategije, odnosno krajem 2020. godine, izvršiće se evaluacija i eventualna revizija dokumenta, posebno imajući u vidu moguća usklađivanja sa novim krovnim dokumentima u EU i u Crnoj Gori, kao i sa pojedinim sektorskim dokumentima čija je ročnost do 2020. godine.

„Po isteku perioda predviđenog za sprovođenje Strategije, tj. krajem 2022. godine, izvršiće se konačna evaluacija koja će sadržati analizu implementacije, kao i preporuke, zaključke, naučene lekcije i najbolju praksu po pitanju njenog sprovođenja“, kazao je Babić.

Javni poziv za učešće u Javnoj raspravi o nacrtu Strategije razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori za period od 2018. do 2022. godine, sa Okvirnim akcionim planom, raspisan je 25. juna i trajaće do 16. jula 2018. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.