Hemomont otvorio novi pogon
Predsjednik Crne Gore u obilasku novog pogona "SNUP"

Omogućiće rast proizvodnje i prihoda za oko 50% u 2018.

Hemomont otvorio novi pogon "SNUP", Đukanović: Nastavite sa širenjem biznisa

Kompanija “Hemomont”, prva fabrika ljekova u Crnoj Gori, članica Hemofarma i član Štada grupe, svečano je otvorila novi pogon za proizvodnju sterilnih nazalnih sprejova “SNUP” u Podgorici. Pogon, u čiju izgradnju i opremanje je uloženo 5,3 miliona eura, obezbjedio je i dodatno zapošljavanje 30 radnika, a planirana proizvodnja je 3 miliona komada sprejova mjesečno, saopšteno je iz ove fabrike.

U novom postrojenju, koje se prostire na 1.700 metara kvadratnih, proizvodiće se sprej za nos “SNUP” u formi za djecu i odrasle, koji će se izvoziti na 9 inostranih tržišta, saopšteno je iz fabrike.

Pogon, koji se nalazi u okviru kompanije Hemomont, svečano su otvorili predsjednik države Milo Đukanović i Ronald Zeliger, potpredsjednik Štada grupe i generalni direktor vodeće regionalne farmaceutske kompanije „Hemofarm“, koja je većinski vlasnik Hemomonta.

2R6A0071

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović kazao je da je Hemomont ubjedljiva potvrda dobre poslovne politike Hemofarma, danas dijela njemačkog koncerna „Štada“, koji je odavno prisutan u crnogorskom ekonomskom sistemu kao jedan od najpouzdanijih partnera crnogorskog zdravstva.

"Odnos javno-privatnog partnerstva koji smo vremenom izgradili izraz je i uspješnosti naše državne politike u dužem periodu i upečatljiv primjer u regionalnim okvirima. Crna Gora kao članica NATO, i zemlja kandidat za članstvo u EU, nakon ostvarenja prethodnih prioriteta državno političke strategije, danas je fokusirana na dinamičniji ekonomski i demokratski razvoj, i na što skorije dostizanje evropskog kvaliteta života naših građana", kazao je Đukanović.

2R6A0544

Ističe da put do tog cilja podrazumijeva nova ulaganja, otvaranje kvalitetnih radnih mjesta, dinamičan rast društvenog proizvoda i izvoza.

"Zato država mora stalno nuditi unaprijeđena sistemska rješenja koja će je činiti konkurentnom u privlačenju investitora. A to znači veće ekonomske slobode, veću sigurnost i učvršćivanje međusobnog povjerenja. Bez toga nema biznisa, ni strateške prednosti na međunarodnom tržištu, čemu teže sve zemlje u okruženju, i u svijetu. 

Investitori iz preko 80 zemalja koji su svoj kapital uložili u našu zemlju, i podatak o prosječnoj stopi učešća direktnih stranih investicija od 19% u BDP od obnove nezavisnosti do danas, najbolje pokazuju šta poslovna javnost misli o mogućnostima za razvoj biznisa, i o perspektivi crnogorske ekonomije. Oni su pravi barometar povjerenja prema Crnoj Gori kao investicionoj destinaciji, kao i razvojnoj i državnoj politici koju vodimo", kazao je predsjednik države.

2R6A9783

To se kako kaže najbolje vidi i na današnjem primjeru.

"Kompanija „Štada“ je prepoznala naše napore u izgradnji stabilnog ekonomskog sistema u kome je moguće sticati profit i nastavlja sa investicijama. Ovog puta ona iznosi 5,3 miliona eura i pored nove tehnologije, donosi Crnoj Gori 30 kvalitetnih proizvodnih radnih mjesta. Za našu zemlju svako proizvodno radno mjesto je dragocjeno, jer predstavlja doprinos rastu proizvodnje i izvoza, kao i dugoročne održivosti i konkurentnosti crnogorske ekonomije", naveo je Đukanović.

OtvaranjenovogpogonaSNUP4

Posebno je istakao društvenu odgovornost kompanije „Štada“ koja je dodatno uložila pola miliona eura u prečišćivanje otpadnih voda, što je pravi doprinos očuvanju i zaštiti životne sredine.

"Još jedan pokazatelj da „Štada“ želi da dugoročno ostane akter na ekonomskom prostoru Crne Gore.

Ova investicija omogućiće rast proizvodnje i prihoda za oko 50% u 2018. u odnosu na prethodnu godinu. Zato je ona i dalje afirmacija modela u kojem dobijaju i investitor i država. Pozivam uvažene investitore da nastavite sa širenjem biznisa u Crnoj Gori, na obostrano dobro", kazao je Đukanović.

OtvaranjenovogpogonaSNUP6

Ovim povodom izvršna direktorica Hemomonta Snežana Perović podsjetila je prisutne da je Hemomont za prethodne 24 godine od male fabrike za proizvodnju osnovnih infuzionih rastvora prerastao u kompaniju koja je lider u farmaceutskoj industriji i jedan od najvećih izvoznika u Crnoj Gori.

„Od svog osnivanja do danas, Hemomont je za sedam puta povećao i broj proizvoda u svom portfoliju i broj zaposlenih. Otvaranje novog pogona za proizvodnju SNUP-a pokazuje da Hemomont iz godine u godinu nastavlja da raste i napreduje. Ovakve investicije u moderna postrojenja koja predstavljaju najviše svjetske standarde, dodatno doprinose pozicioniranju Hemomonta na mapi kvalitetne farmaceutske industrije“, saopštila je Perović.

„Hemofarm je regionalni centar Štada grupe za tržišta centralne i jugoistočne Evrope i pod svoje vođenje dobio je 13 zemalja, od kojih se čak osam nalaze u Evropskoj uniji. To je, svakako, rezultat našeg dobrog rada, jer su svi proizvodni centri Hemofarma lideri na svojim tržištima: Hemofarm je neprikosnoveni lider u Srbiji, Hemofarm Banjaluka na teritoriji Bosne i Hercegovine, dok je Hemomont dominantan proizvođač na crnogorskom tržištu. Ovo je, takođe, i veliki zalog za budućnost. Štada nam to vraća kontinuiranim investiranjem - od 2006. kada je postala naša matična kuća do danas, Štada je u modernizaciju postrojenja Hemomonta uložila 12,5 miliona eura. Izgradnja pogona za proizvodnju SNUP-a dodatno će osnažiti poziciju Hemomonta i farmaceutske industrije Crne Gore, u čije potencijale mi duboko vjerujemo“, saopštio je Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarma i potpredsjednik Štada grupe.

OtvaranjenovogpogonaSNUP1

Pored Hemofarma, u vlasničkoj strukturi Hemomonta je i država Crna Gora. Njegova liderska pozicija u farmaceutskoj industriji potvrđuje da partnerski odnos države i privatnog sektora može biti uspješan, kada se odgovorno posluje, saopšteno je iz kompanije.

Hemomont je osnovan 1994. godine, kao prva fabrika ljekova u Crnoj Gori. U vlasničkoj strukturi Hemomonta su farmaceutska kompanija Hemofarm, Vlada Crne Gore i Fond za zdravstvo Crne Gore. Hemomont trenutno zapošljava oko 200 radnika, a u njegovom portfoliju danas se nalazi 75 proizvoda, koji se pored domaćeg, prodaju i na 11 inostranih tržišta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.