Žrtvama ratnih zločina dosuđeno više od pet i po miliona eura, aktivne 4 istrage
ilustracija

Podaci 3. periodičnog izvještaja CG Komitetu za borbu protiv torture

Žrtvama ratnih zločina dosuđeno više od pet i po miliona eura, aktivne 4 istrage

U Crnoj Gori je u toku jedno suđenje za ratne zločine, dok istraga o četiri predmeta koji se odnose na ratne sukobe na Kosovu, u Hrvatskoj i BiH još uvijek traje. Svi procesi naknade štete žrtvama ratnih zločina pred crnogorskim sudovima su pravosnažno riješeni i ukupno je dosuđeno više od pet i po miliona eura.

Prema podacima Trećeg periodičnog izvještaja Crne Gore Komitetu za borbu protiv torture, trenutno se u radu nalazi pet predmeta formiranih zbog krivičnih djela ratni zločini, javlja Anadolija.

U predmetu "Zmajević" suđenje je u toku. Okrivljeni je prema optužnici izvršio ratni zločin protiv civilnog stanovništva albanske nacionalnosti 30. marta 1999. godine, na području sela Žegra i Dunav, opština Gnjilane, Kosovo, kao vojnik - dobrovoljac Vojske Jugoslavije. 

U četiri predmeta i dalje je u toku izviđaj. Istražuje se ubistvo za vrijeme oružanih sukoba na teritoriji Kosova, koje je izvršilo NN lice. U predmetu se prikupljaju dokazi putem međunarodne pravne pomoći. 

U drugom predmetu se istražuje ubistvo jedne osobe za vrijeme oružanih sukoba na području Hrvatske 1991. godine. Tu se takođe prikupljaju dokazi od nadležnih organa Republike Hrvatske, Republike Srbije, kao i od Haškog tribunala. 

Jedan predmet formiran je na osnovu zamolnice Tužilaštva Bosne i Hercegovine za preuzimanje krivičnog gonjenja protiv crnogorskog državljanina za kojeg postoji sumnja da je izvršio ratni zločin na teritoriji Bosne i Hercegovine za vrijeme oružanog sukoba. Takođe, u ovom predmetu se prikupljaju dokazi putem međunarodne pravne pomoći od nadležnih organa Srbije. 

Aktivan je i predmet formiran povodom dešavanja u rejonu Dubrovnika 1991. i 1992. godine, kada su 24 pripadnika JNA poginula, dok je sedam nestalo. U ovom predmetu se takođe putem međunarodne pravne pomoći prikupljaju dokazi od Haškog tribunala, kao i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije. 

Takođe, Specijalno državno tužilaštvo je od 2014. formiralo 28 predmeta povodom zamolnica Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije da im se pruži međunarodna pomoć. U svim predmetima traženi dokazi su prikupljeni i dostavljeni. 

Nije bilo predmeta u kojima je donijeto rješenje o zaštiti svjedoka, niti su žrtve tražile zaštitu. U praksi nije bilo primjera prijetnje ili zastrašivanja svjedoka u predmetima ratnih zločina, niti su tim povodom vođeni krivični postupci. 

Dosuđeno preko 5 miliona naknade

Svi predmeti naknade štete žrtvama ratnih zločina pred crnogorskim sudovima su pravosnažno riješeni. Ukupno je dosuđeno 5.714.656 eura naknade. 

U predmetu "Morinj" sudovi su donijeli 154 odluke kojima je pravosnažno usvojen tužbeni zahtjev i dosuđeno je 1.485.510 eura. 

U 42 predmeta u slučaju "Deportacija" zaključeno je sudsko poravnanje kojim se tužena Država Crna Gora obavezala da na ime naknade materijalne i nematerijalne štete isplati ukupan iznos od 4.135.000 eura. 

SudPresudaPravdaProfimedia91000x0

U slučaju "Štrpci" bila su u radu tri predmeta, usvojeni su tužbeni zahtjevi, pa je u dva predmeta dosuđena šteta u iznosu od 61.146 eura, dok je u trećem predmetu dosuđen iznos od 33.000 eura. U sva tri slučaja odluka je pravosnažna. 

Povodom slučaja "Bukovica" u sva tri predmeta tužbeni zahtjev je odbijen kao neosnovan, a u slučaju "Kaluđerski Laz" bilo je 15 predmeta. U jednom predmetu tužbeni zahtjev je odbijen dok je u 14 predmeta tužba povučena. Odluke u ovim predmetima su pravosnažne. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.