Nastavlja se operacija spašavanja dječaka,  spasioci ušli u pećinu (VIDEO)
Foto: AFP

Nastavlja se operacija spašavanja dječaka, spasioci ušli u pećinu (VIDEO)

Spasioci su rano jutros nastavili akciju spasavanja još četvoro djece iz poplavljene pećine u Tajlandu i njihovog trenera, dok su jake kiše na tom području otežale operaciju tokom koje je prethodnih dana spaseno osam dječaka.

Zvaničnici najavljuju da će sva petorica biti izvučena tokom dana.

Šef spasilačke misije je izjavio da je 19 članova spasilačke ekipe ušlo u pećinu. Sva petorica će biti istovremeno izvučena.

20678937235b444199d4bae938920416v4bigFoto:Tanjug/AP

Međutim, ova faza spašavanja mogla bi da traje nešto duže nego prethodne dvije, koje su završene u roku od nekoliko sati.

AP prenosi da će pećinu danas napustiti i ljekar i trojica pripadnika tajlandskih "foka" koji su sa dečacima.

Istovremeno je objavljeno i da će rezultati medicinskih pregleda dosad izvučenih dečaka biti poznati za "24 do 48 sati". 

U jučerašnoj akciji spasavanja iz pećine u Tajlandu izvučena su četiri dečaka, koliko i prethodnog dana, potvrdili su predstavnici tajlandske mornarice. 

Jedan od članova porodice dječaka rekao je za CNN da roditelji ne znaju ko je od dječaka izvučen iz pećine, a ko je još uvijek u njoj. Njihova imena nisu objavljena iz poštovanja prema porodicama dječaka koji se još nalaze u pećini. Ali danas su roditelji uspjeli da vide spasenu djecu, doduše kroz zaštitno staklo bolničke sobe, jer se njihovo stanje i dalje procjenjuje. 

Sekretar Ministarstva zdravlja Tajlanda Džedsada Čokdumrongsuk rekao je da još uvijek vrše preglede kako bi se utvrdilo da li neki od dječaka imaju infekcije, prenosi AP.

Džedsada kaže da postoji mogućnost da dvojica dječaka imaju plućne infekcije, ali da su "zdravi i nasmijani".

"Djeca su fudbaleri, imaju jak imunitet. Svi su veseli i srećni što će izaći, ali svakako ih mora pregledati doktor", rekao je sekretar, dodajući da će u bolnici ostati i do sedam dana.

AP navodi da doktori oprezno postupaju sa djecom, a sekretar je rekao da do sada nisu imali ovakvu situaciju.

Dječacima je apetit dobar, rekli su da su strašno gladni i za doručak su tražili hljeb sa čokoladnim prelivom, čemu su se prvobitno protivili doktori, jer su dječake hranili lako varljivom i uglavnom bezukusnom hranom, ali su na kraju popustili, navodi Rojters, pozivajući se na izjavu sekretara.
Grupa od 12 dječaka i njihov trener nalazili su se u pećini od 23. juna.

Nađeni su nakon više dana potrage za njima, u koju su se uključili i najveći specijalci. Cijela planeta prati njihovo stanje i akciju spasavanja jer je odmah bilo jasno da će to ići veoma teško jer se dječaci nalaze u zabačenom dijelu pećine koja je poput lavirinta, ali poplavljenog vodom.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.