Zbog pesticida uništili 50 tona limuna i paprika
ilustracija

Uprava za bezbjednost hrane

Zbog pesticida uništili 50 tona limuna i paprika

Inspektori Uprave za bezbjednost hrane su tokom maja mjeseca uništili oko 52 tone limuna i paprika, odnosno 40 tona limuna i gotovo 12 tona paprika zbog utvrđenog prisustva povišene vrijednosti pesticida, konkretno rezidue pesticida i methomyl-a.

U izvještaju Uprave za bezbjednost hrane navodi se da je zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima bezbjednosti hrane i hrane za životinje zabranjen uvoz devet pošiljki, ukupne težine oko 7,9 tona.

Osim limuna (40.020 kilograma) i paprika (12.000 kilograma), uništena je i jedna pošiljka banana, težine 2.106 kilograma, zatim jedna pošiljka voćnog sadnog materijala 137 komada, te pošiljka sadnog materijala lovora 42 komada.

Takođe, uništeno je i 25.000 kilograma hrane za životinje, a kao razlog je navedena povišena vrijednost aflatoksina.

“Fitosanitarna inspekcija je u maju izvršila pregled ukupno 1.323 pošiljke i to pri uvozu 1.277 pošiljki i 46 pošiljki u provozu. Izdato je devet rješenja o zabrani uvoza pošiljki i tri rješenja za uništenje robe. Ukupno je uzeto 410 uzoraka, od čega devet nije odgovarao propisanim zahtjevima bezbjednosti hrane”, navodi se u izvještaju Uprave.

Takođe, izvršen je pregled 1.483 uvezene pošiljke hrane neživotinjskog porijekla i 367 pošiljki predmeta i materijala koji dolaze u kontakt sa hranom.

Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.