Crna Gora snažno posvećena borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma
Foto:Ministarstvo unutrašnjih poslova

Nuhodžić u Londonu

Crna Gora snažno posvećena borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić rekao je danas u Londonu da je Crna Gora kao odgovorna država snažno posvećena borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma i sprječavanju širenja malog i lakog naoružanja i da stoga poziva na čvršću saradnju zemalja Evropske unije i Zapadnog Balkana u borbi protiv nezakonite trgovine oružjem.

"Uvjeren sam da zajedničkim aktivnostima na regionalnom i međunarodnom nivou, čemu svjedočimo i danas, možemo efikasno odgovoriti na transnacionalne prijetnje i izazove bezbjednosti. U tom smislu, podržavamo usvajanje Mape puta za održivo rješenje za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem na Zapadnom Balkanu, koja potvrđuje značaj profilisanja regionalnih prioriteta u pravcu postizanja integrisanog i sveobuhvatnog pristupa, kao i proaktivnije borbe protiv trgovine oružjem", saopštio je Nuhodžić.

On je prisustovao sastanaku na kojem su, na poziv ministra unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Sadžida Džavida, učestvovali i ministri unutrašnjih poslova država Zapadnog Balkana i Evropske unije, predstavnici Evropske komisije i međunarodnih organizacija.

Podsjetivši da je Podgorica bila domaćin regionalne konferencije o malom i lakom naoružanju početkom februara ove godine, Nuhodžić je rekao da naša zemlja podržava sve evropske i regionalne inicijative čiji je cilj podizanje stepena sigurnosti, a pogotovo napore Francuske i Njemačke koje koordiniraju borbu protiv ilegalne trgovine oružja na Zapadnom Balkanu.

"Crna Gora je spremna da, zajedno sa zemljama Zapadnog Balkana i EU, aktivno učestvuje u svim aktivnostima, kako bi se prevazišli izazovi koje nedozvoljena trgovina vatrenim oružjem predstavlja. Ministarstvo unutrašnjih poslova je opredijeljeno da, kroz učešće u zajedničkim koordiniranim policijskim akcijama, pruži puni doprinos unapređivanju prikupljanja i razmjene informacija, kao i daljem jačanju operativne policijske saradnje sa partnerskim službama iz Regiona i država članica EU", rekao je Nuhodžić na sastanku održanom uoči sjutrašnjeg Petog samita lidera Zapadnobalkanske šestorke.

Ministri unutrašnjih poslova zemalja Zapadnog Balkana potpisali su Deklaraciju o principima saradnje u oblasti razmjene informacija između organa za sprovođenje zakona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.