Kriza u Velikoj Britaniji: I Džonson podnio ostavku
Džonson i Dejvis

Neslaganja oko Bregzita

Kriza u Velikoj Britaniji: I Džonson podnio ostavku

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson podnio je ostavku zbog neslaganja u vladi oko Bregzita.

Džonson je treći član vlade koji je u poslednja 24 sata podnio ostavku i odlučio da napusti vladu, umjesto da podrži plan premijerke Tereze Mej o Bregzitu, navodi Gardijan.

"Ovog popodneva, premijerka je prihvatila ostavku Borisa Džonsona kao ministra spoljnih poslova. Uskoro će se znati ko će ga zamijeniti. Premijerka se zahvaljuje Borisu na njegovom radu", saopštio je portparol Dauning strita.

Prije Džonsona, ostavku su podnijeli i britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis i njegov zamjenik Stiv Bejker. Dejvis je podnio ostavku jer smatra da politika britanske premijerke podriva pregovore sa Briselom o izlasku Britanije iz EU i da britanski parlament ne bi zaista povratio vlast nakon izlaska, prenosi Rojters. 

"Opšti smjer politike u najboljem slučaju će nas ostaviti u slaboj pregovaračkoj poziciji, a moguće i sa neizbježnim posljedicima", naveo je Dejvis u pismu ostavke upućenom premijerki Terezi Mej. 

On smatra da će neizbježna posljedica predložene politike biti da parlament prije ima iluzornu, nego stvarnu kontrolu. Ostavka odmah stupa na snagu. Britanska vlada postigla je u petak dogovor o poziciji za pregovore o budućem odnosu Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije posle Bregzita. 

Ministri su podržali plan o uspostavljanju zone slobodne trgovine za industrijsku i poljoprivrednu robu sa EU, na osnovu zajedničkog pravilnika, kao i "kombinovanoj carinskoj teritoriji". 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.