Šaptafija: Svač je vlasništvo svih građana Crne Gore, a ne bilo koje vjerske instance
Nervuz Šaptafija

Mještani ne žele svađu

Šaptafija: Svač je vlasništvo svih građana Crne Gore, a ne bilo koje vjerske instance

Potpredsjednik ulcinjskog odbora URA, Nervuz Šaptafija istakao je danas da mu je izuzetno žao zbog kako je naveo "svima neprijatnih scena, koje ne smiju ugroziti međuvjerski i nacionalni sklad Ulcinja".

Podsjećamo, Mitropolitu crnogorsko primorskom i sveštenstvu zabranjeno je održavanje liturgije na temeljima Crkve Svetog Jovana Krstitelja na Svaču u Ulcinju iz više razloga, saopštili su juče iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Šaptafi je naglasio da je "Svač (Šas) kulturno-istorijski spomenik, zakonom zaštićen, vlastinštvo države odnosno Opštine, iz ranog srednjeg vijeka, koji je nastao daleko prije formiranja bilo čije nacionalne svijesti na prostoru Balkana, a da isti pripada državi Crnoj Gori.

Kako navodi, zbog ove značajne prošlosti proglašen je kulturnim dobrom prve kategorije. Namjena ovog arheološkog lokaliteta je zakonski definisan za naučne i prezentacije kulturnih dobara.

"Tu su dobrodošli pripadnici svih vjera i nacija, jer je Svač mjesto koje bi, makar zbog toliko dugog trajanja i ukupnog značaja trebalo da miri i spaja sve građane, a ne da dijeli i svađa bilo koga", kazao je Šaptafija.

Međutim, kako je istakao, još prije par sedmica, kao mještani i konzervatori koji rade u tom kulturno-istorijskom spomeniku pobunili su se zbog nelegalnog nasipanja šuta i drugih materijala u srcu arheološkog nalazišta, pa su još tada pismenim putem obavijestili nadležne organe da je takve radnje neophodno obustaviti.

"Da su država i nadležni organi Opštine imali snage, a prije svega i volje, da sprovode sopstvene zakone kojima se reguliše položaj i štiti taj kulturno-istorijski spomenik, ne bi bilo potrebe da bilo ko svjedoči jučerašnjim raspravama. Da su državne institucije i nadležni organi Opštine Ulcinj  uradili svoj posao, za očuvanje  kulturnog dobra u vlasništvu države, odnosno Opštine nikakvih nesporazuma ne bi ni bilo. Jer se ova osjetljiva pitanja ne mogu rješavati na takvim skupovima, pod emotivnim diskusijama sa obje strane, već jasnim sprovođenjem zakona i očuvanjem multi-etničkog sklada", smatra potpredsjednik ulcinjskog odbora URA.

Mještani kako kaže on, ne žele svađu, ni sa Mitropolijom niti sa bilo kojom drugom vjerskom institucijom, ali su, kako je kazao, bili revoltirani nezainteresovanim odnosom države i Opštine prema sopstvenom kulturnim dobrom odnosno ovim istorijskim spomenikom, koji je vlasništvo svih građana Crne Gore, a ne bilo koje vjerske instance.

"Nadam se da će Skupština Opštine Ulcinj i drugi nadležni državni organi postupiti u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima, i na dobrim odnosima sa Mitropolijom , jer je interes svih građana da Svač bude jedan od najljepših crnogorskih spomenika kulture, u čijoj ljepoti i kulturnim znamenitostima će uživati svi: kako građani Crne Gore, tako i brojni turisti", zaključio je Šaptafi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.