Uskoro Protokol o nasilju nad djecom i adolescentima: Danas žrtva nasilja, a sjutra nasilnik
Foto: PR Centar

Uskoro Protokol o nasilju nad djecom i adolescentima: Danas žrtva nasilja, a sjutra nasilnik

Radna grupa Ministarstva zdravlja će, narednih dana, izraditi Protokol o nasilju nad djecom i adolescentima, u cilju bolje i efikasnije zaštite te populacije, a odgovornost svakog sektora i profesionalca je da se uključi u lanac prevencije i zaštite.

To je saopštio generalni direktor Direktorata za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu, Miro Knežević, na Radionici o odgovoru zdravstvenog sistema na zlostavljanje i zanemarivanje djece i adolescenata, koju je organizovala Svjetska zdrastvena organizacija (SZO), u partnerstvu sa UNICEF-om, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja,prenosi PR Centar.

Knežević je podsjetio da je prošle godine usvojena Nacionalna strategija za prevenciju zaštite djece od nasilja od 2017. do 2021. godine, koja je, kako je pojasnio, urađena uz podršku UNICEF-a.

„Danas je, na svima nama, odgovornost da uložimo zajedničke napore i obezbjedimo punu implementaciju Strategije. Uloga zdravstvenog sektora je od velikog značaja, a želimo da dodatno pomognemo zdravstvenim radnicima, izradom Protokola za ustupanje zdravstvenih radnika u prevenciji i zaštiti od nasilja“, kazao je Knežević.

r6

Miro Knežević, foto: PR Centar

Prema njegovim riječima, uloga zdravstvenog sektora u domenu detekcije nasilja i pružanja brze i efikasne zaštite žrtvama je nezamjenjiva.

„Pozivam kolege, zdravstvene radnike, da aktivno rade na identifikaciji žrtava i njihovom prijavljivanju i zaštiti, shodno zakonskim propisima Crne Gore. U narednom periodu ćemo aktivno raditi na unaprjeđenju kapaciteta patronažne službe, odnosno službe kućnih posjeta“, pojasnio je Knežević.

On je poručio da zdravstveni radnici treba da aktivno koriste matrice za prepoznavanje socijalnih rizika, koje su, kako je kazao, integrisane u informaciono-zdravstveni sistem, uz podršku kancelarije UNICEF-a.

„Multisektorska saradnja je ključna. Odgovornost je svakog sektora i svakog profesionalca da se uključi u lanac prevencije i zaštite. Podstaknuti nemilim događajima koji su potresli Crnu Goru, moramo urgentno i efikasno raditi na identifikaciji i pomoći žrtvama“, ocijenio je Knežević“

Radna grupa Ministarstva zdravlja će, kako je najavio, narednih dana izraditi Protokol o nasilju nad djecom i adolescentima, u cilju bolje i efikasnije zaštite djece od nasilja.

Šefica kancelarije Svjetske zdrastvene organizacije u Crnoj Gori, Mina Brajović, kazala je da je u procesu izrada nacionalnih smjernica za odgovor zdravstvenog sistema na nasilje nad djecom.

„Izradu nacionalnih smjernica organizuje SZO, u okviru implementacije dvogodišnjeg sporazuma između Vlade Crne Gore i SZO, u partnerstvu sa UNICEF-om, a pod pokroviteljstvom resornog ministarstva“, pojasnila je Brajović.

Ona je kazala da je nasilje nad djecom kompleksan izazov sa kojim je, kako je navela, suočeno cjelokupno društvo.

„Istraživanje je pokazalo da je riječ o vrlo učestalom problemu u Crnoj Gori, ali i u regionu i Evropi. Dvije trećine ispitanika su potvrdile da su bile žrtve jednog od traumatičnih iskustava tokom djetinjstva, svaki treći je bio žrtva emotivnog zlostavljanja, a četiri od deset ispitanika su potvrdili da su bili fizički zlostavljani tokom djetinjstva“, navela je Brajović.

Prema njenim riječima, radi se o problemu ljudskih prava, ali i o problemo socio-ekonomske i političke prirode.

„Bol i patnja nasilja ne opterećuju samo pojedinca i porodicu, već koštaju cjelokupnu zajednicu. Najnovije procjene upućuju da se indirektni i direktni troškovi zanemarivanja  djece mjere sa 4,21 odsto ukupnog bruto-društvenog proizvoda na globalnom nivou“, ocijenila je Brajović.

Traumatična iskustva negativno utiču na, kako je istakla, neurološki razvoj i ukupni potencijal čovjeka.

„Dijete, koje je žrtva zlostavljanja i zanemarivanja, fokusira svoje moždane resurse na opstanak, na uštrb razvoja kognitivnih funkcija, i kasnije ostvaruje manji uspjeh u školi i ima loše prospekte kada je riječ o zaposlenju i karijeri. Nasilje je zarazno i prenosi se, pa je danas dijete žrtva nasilja, a sjutra postaje nasilnik“, pojasnila je Brajović.

Zdravstveni sistem mora, kako je kazala, imati kapacitet da rano detektuje slučaj zlostavljanja i zanemarivanja, izvrši procjenu rizika u konkretnom slučaju, kao i da, kako je navela, primjeni ranu intervenciju i zbrine žrtvu.

„Izrada nacionalnih smjernica će biti svojevrsan garant kompetentnog, efikasnog i proaktivnog djelovanja zdravstvenog sistema. Preporuka SZO je da Crna Gora usredsredi svoje kapacitete na osmišljavanje i sprovođenje populacionih zdrastvenih intervencija. Zdrastveni sistem, sa jakom i snažnom primarnom zdravstvenom zaštitom, je najbolja platforma da se kvalitetna intervencija dovede do svakog građanina kome je potrebna“, ocijenila je Brajović.

r7

Makavi Kogali, foto: PR Centar

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Osama Makavi Kogali, kazao je da ne smije biti kompromisa kada je riječ o suočavanju sa nasiljem nad djecom.

„Nedavna vijest o onome što se dogodilo u Plavu nas poziva da glasno i otvoreno govorimo o ovom fenomenu, i upozorava nas da pojačamo napore i poboljšamo reakciju cjelokupnog sistema u prevenciji nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i svakog drugog oblika eksploatacije djece“, ocijenio je Makavi Kogali.

On je naveo da se nasilje nad djecom dešava širom svijeta, bez obzira na kulturu, klasu, nivo obrazovanja, primanja i etničko porjeklo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.