Ne bacajte smeće u more: Za razgradnju opuška od cigarete potrebno 5 a plastične flaše čak 450 godina (FOTO)
Foto: Ilustracija

Ogromna količina otpada u Jadranskom moru

Ne bacajte smeće u more: Za razgradnju opuška od cigarete potrebno 5 a plastične flaše čak 450 godina (FOTO)

Organizacija "Green Sail" je napravila jednu zanimljivu infografiku kako bi ukazala na problem zagađenja Jadranskog mora te pokušala osvijestiti nautičare, turiste i lokalnu zajednicu o tom rastućem problemu.

Turistička sezona se polako zahuktava, pa je ovo savršeno vrijeme za objavu ovakvog sadržaja, smatraju u ovoj organizaciji.

Infografika prikazuje koliko je vremena potrebno da se pojedine sastojci razlože nakon što završe u moru. Tako je za koru od banane potrebno 4 sedmice, majicu 5 mjeseci a za jedan opušak od cigarete čak 5 godina.Za razlaganje limenke potrebno je 200 godina a plastične flaše čak 450 a one staklene 1000!

Pogledajte u nastavku koji vremenski period je neophodan za razlaganje materija koje u moru završe našom zaslugom:

wasteintheadriaticinfographic

Foto: Green sail

"Green Sail" neprofitna je organizacija koja promoviše održivi turizam s naglaskom na ekološki odgovorno korištenje Jadranskog mora te recikliranje otpada.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.