Marković u utorak u Londonu na Samitu Zapadnobalkanske šestorke
Duško Marković

Dan ranije sastanci ministara unutrašnjih i vanjskih poslova

Marković u utorak u Londonu na Samitu Zapadnobalkanske šestorke

Predsjednik Vlade Duško Marković će, na poziv predsjednice Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Tereze Mej, učestovati u utorak u Londonu na Petom samitu šefova vlada Zapadnobalkanske šestorke koji se održava u okviru Berlinskog procesa.

Kako je saopšteno iz Vlade, teme Petog samita su poboljšanje bezbjednosti Zapadnog Balkana i saradnja na izazovima koji predstavljaju prijetnju po region i Evropu i podsticanje njegove ekonomije i dobrosusjedske saradnje.

"Na Samit su, pored premijera šest država Zapadnog Balkana, pozvani i predsjednici vlada država Evropske unije koje učestvuju u Berlinskom procesu, premijer Republike Poljske Mateuš Moravjecki, u svojstvu domaćina narednog samita, 2019. godine i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han", kaže se u saopštenju Vlade.

Uoči Samita, u ponedjeljak, u Londonu će, na poziv ministra vanjskih poslova Velike Britanje Borisa Džonsona, boraviti ministar vanjskih poslova Crne Gore Prof. dr Srđan Darmanović. 

"Šefovi diplomatija Zapadnbalkanske šestorke će razgovarati sa predstavnicima civilnog društva na temu evropskih integracija, a zatim razmotriti na zasebnom sastanku pitanja bilateralne saradnje, regionalne bezbjednosti i migracija", saopšteno je iz Vlade.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić učestvovaće u ponedjeljak u Londonu na sastanku ministara unutrašnjih poslova Zapadnobalkanske šestorke.

"Teme sastanka, čiji je domaćin britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid, su saradnja i razmjena informacija u suočavanju sa bezbjednosnim prijetnjama i unapređenje regionalne u borbi protiv organizovanog kriminala, trgovine ljudima, terorizma i nelegalne trgovine vatrenim oružjem", navodi se u saopštenju.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.