Mijović: Nelegitimno izabrali predsjednika Skupštine, pa kriju listiće
Saša Mijović

Najavio postupak

Mijović: Nelegitimno izabrali predsjednika Skupštine, pa kriju listiće

Nosilac izborne liste Grupe građana “Pobjednik od riječi", Saša Mijović najavio je da će pred Ustavnim sudom pokrenuti postupak za, kako navodi, ponišetenje izbora nelegitimnog predsjednika Skupštine Glavnog grada, Đorđija Suhiha.

Mijović je kazao da je Skupština Podgorice izabrala predsjednika, a da im Izborna komisija Glavnog grada (IKGG) nije odgovorila na Zahtjev za uvid u birački materijal.

“Za ovo postoji samo jedan naziv: pravno nasilje nad najmanje 746 građana Podgorice koji su glasali našu listu, a koliko ih je još – to nam iz Komisije nisu dozvolili da utvrdimo”, kaže se u reagovanju Mijovića.

On je rekao da im ni nakon više od mjesec IKGG nije dala odgovor na koji je po Zakonu bila obavezna.

“Iz ovog razloga GG SM će braniti zakon i ustav i pred Ustavnim sudom pokrenuti postupak za poništenje izbora nelegitimnog predsjednika Skupštine Podgorice”, kaže Mijović.

On smatra da je nezakonit ne samo izbor predsjednika Skupštine, već i buduće formiranje vlasti.

“A da prije toga nije ispoštovano pravo svake liste da utvrdi činjenice i eventualno uloži primjedbe, odnosno, ukoliko se utvrde nepravilnosti, zatraži njihovo otklanjanje ili ponavljanje izbora na biračkim mjestima na kojima se nepravilnosti uoče”, kaže Mijović.

On je podsjetio na Zakon o izboru odbornika i poslanika shodno kome predstavnici podnosilaca izbornih lista i kandidati za odbornike i poslanike imaju pravo uvida u izborni materijal, a naročito u izvode iz biračkih spiskova, zapisnike biračkog odbora, zapisnike izbornih komisija i glasačke listiće.

Ustav Crne Gore predviđa, kaže on, da su prava i slobode nepovredivi, da je svako obavezan da poštuje prava i slobode drugih, da su svi pred zakonom jednaki.

“Ovim je pokazano da se izborni zakon ne poštuje i da su izbori koji se organizuju na ovaj način samo farsa i služe za obmanjivanje javnosti, delegacije EU, ambasade SAD i ostalih partnera i posmatračkih misija da u Crnoj Gori postoji demokratija i da postoji izborni proces u kome se poštuje slobodno izražena volja građana”, ocjenjuje Mijović.

On smatra da i neke opozicione partije učestvuju u igri simuliranja demokratije, koja se već decenijama igra, isključivo zbog ličnih koristi i interesa, a na štetu građana Podgorice i Crne Gore.

“To smo mogli nažalost vidjeti i prilikom ovog nelegitimnog izbora predsjednika podgoričke Skupštine od nekih predstavnika opozicionih partija”, rekao je Mijović.

Rtcg/Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.