Četiri dječaka izvučena iz pećine na Tajlandu, operacija obustavljena(VIDEO)
U toku je akcija spasavanja preostalih dječaka i njihovog trenera

Nastavak akcije sjutra

Četiri dječaka izvučena iz pećine na Tajlandu, operacija obustavljena(VIDEO)

Četiri dečaka izvučena su iz pećine na sjeveru Tajlanda, u okviru operacije spasavanja koja je trenutno obustavljena na deset do 20 sati.

Kako javlja BBC, obilna kiša ponovo je počela da pada iznad pećine.

Na konferenciji za novinare saopšteno je da je akcija obustavljena, jer spasilačkim ekipama treba najmanje 10 sati da se prirpeme za nastavak operacije. Akcija će se nastaviti sjutra ujutru po lokalnom vremenu.

Rojters je prvobitno, pozivajući se na visoko pozicioniranog člana medicinskog spasilačkog tima, javio da je šest dječaka izašlo iz poplavljene pećine na Tajlandu, ali je potom objavio ispravku da su iz pećine izvučena četiri dječaka. 

Guverner provincije Čijang Raj, Narongsak Osatanakorn, koji je nadležan za akciju spasavanja 12 dečaka i njihovog trenera, izjavio je danas da operacija teče "bolje nego što je očekivano". 

Obraćajući se na konferenciji za medije nakon što su spasioci izvukli četiri dečaka iz pećine, u kojoj su bili zarobljeni više od dvije nedjelje, Narongsak je rekao da su četiri dječaka odvedena u bolnicu. 

Nije poznato u kakvom se stanju oni nalaze, napominje AP. 



Narongsak je naglasio da su iz pećine prvo izvučeni najzdraviji dječaci i dodao da će naredna faza operacije spasavanja početi za 10 do 20 sati. 

spasioci

Spasilački tim, foto:AP

Najopasniji dio puta koji djeca u pratnji ronilaca treba da pređu jeste uski prolaz na 1,7 kilometara od mjesta na kojem su pronađena djeca. Vođa spasilačke misije objasnio je da će, kada prođu ovu "crnu tačku", djeca biti manje od jednog kilometra od djela pećine u kojem su spasioci postavili bazni kamp. 

Odatle će morati da prođu još skoro dva kilometra, ali najopasniji dio će biti iza njih. 

Akcija spasavanja dječaka počela je rano jutros po lokalnom vremenu, a spasioci su se odlučili za rizičnu akciju u kojoj ronioci izvode dječake iz potopljene pećine. 

Prema planu spasavanja, ronioci će biti opremljeni maskama koje pokrivaju čitavo lice i nosiće kanistere sa kiseonikom. Dva ronioca će pratiti jednog dječaka, a roniće zajedno i imaće kanap koji će služiti kao vodilja.

Dječaci bi trebalo da budu izvučeni u grupama, u prvoj grupi biće četiri dječaka, dok će u ostalim grupama biti po tri dječaka, a trener će biti izbavljen sa posljednjom grupom, prenosi Rts.

 Akciju spasavanja sprovodi 13 ronilaca, osam staranaca i pet pripadnika tajlandskih mornaričkih "foka".

Komandir akcije Narongsak Osatanakorn rekao je da bi spasavanje moglo da traje od dva do četiri dana. Naveo je da su dječaci i njihov trener fizički spremni i mentalno odlučni za izvlačenje iz pećine.

Kada budu prilazili izuzetno uskim djelovima pećine, ronioci sa leđa skidaju kanistere sa kiseonikom, potom vode dječake kroz uske prolaze i zatim zajedno nastavljaju dalje, sve dok ne dođu do pećinske prostorije od koje mogu da odšetaju do izlaza.

Vlada Tajlanda kaže da ovakav plan dozvoljava da se spasavanje izvrši brzo i bez korišćenja velikog broja resursa, ali dodaju da je opasan jer zahtjeva izuzetne sposobnosti ronilaca. Od dječaka se u ovom slučaju zahtjeva da budu mentalno riješeni i da nikako ne paniče.

Komandir kaže za AP da je spremno 13 ambulantnih kola i dva helikoptera na dvije različite lokacije.

Narongsak je takođe naglasio da je akcija započeta jer je nivo vode u pećini optimalan.

Juče je zvanično počela sezona monsuna u Tajlandu, koja traje do oktobra. Dječaci se u pećini nalaze od 23. juna.

Dječaci od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener su otišli u pećinu, koja je na granici sa Mjanmarom, kako bi je istražili i proslavili rođendan jednog od njih. Od tada su u pećini u koju je voda neprestano nadolazila i nisu mogli da se vrate.

Zahvaljujući jakim pumpama nivo vode se smanjio, omogućeno je dovoljno kiseonika a ronioci su im dostavili hranu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.