Damjanović: Ne legitimisati protivustavne i protivzakonite odluke parlamentarne većine
Aleksandar Damjanović

Bez promjene izbornog zakonodavstva nema svrhe učestvovati u izbornim procesima

Damjanović: Ne legitimisati protivustavne i protivzakonite odluke parlamentarne većine

Nezavisni poslanik u crnogorskom Parlamentu Aleksandar Damjanović drži se stava da opozicioni poslanici ne bi trebalo da učestvuju u radu skupštinskih odbora i da na taj način, kako Damjanović kaže za Kodex, legitimišu brutalne, protivustavne i protivzakonite mjere koje u Skupštini usvaja parlamentarna većina, a što je kulminiralo neustavnim produženjem mandata članovima sudskog savjeta.

“Umjesto učešća u radu odbora koji su u ovom skupštinskom sazivu svedeni na obični proceduralni servis, gdje je bezobzirno srušena, dugo godina mukotrpno građena kontrolna funkcija Parlamenta, kolege iz opozicije treba da se fokusiraju na plenarne sjednice gdje će direktno crnogorskim građanima poslati jasne poruke o načinu na koji aktuelna vlast ruši pravni poredak države i devastira ono malo institucija koje, kako tako, funkcionišu u Crnoj Gori.” kaže za Kodex poslanik Aleksandar Damjanović.

Ono što crnogorska javnost svjedoči u posljednjem dvogodišnjem periodu jesu pokušaji uspostavljanja povjerenja u izborni proces i pokušaji rješavanja političke krize. Počelo se sa vladom izbornog povjerenja, a stiglo do plana Demokrata i URE.

Damjanović kaže da su svi pokušaji da se kriza riješi dobrodošli ali i da bi politički subjekti trebali da se izjasne i o inicijativama koje su do Parlamenta stigle u međuvremenu.

“Svi planovi koji imaju za cilj demokratizaciju izbornog procesa i političkog života jesu dobrodošli da se o njima raspravlja, kao što i predlagači planova treba da se izjasne o već postojećim inicijativama, formalizovanim u skupštinskoj proceduri, a koje se tiču promjene izbornog zakona, otvaranja izbornih lista i omogućavanja individualnih kandidatura kao uslova razbijanja partijskih monopola koji desetinama godina održavaju politički status kvo u Crnoj Gori. Bez promjene izbornog zakonodavstva i pune primjene demokratskih standarda nema svrhe učestvovati u tzv.izbornim procesima, a zvanični izvještaj koji je objavio OEBS/ ODIR o predsjedničkim izborima je najbolja potvrda zarobljenih izbornih institucija, odnosno institucionalnih prednosti vlasti u izbornim procesima.”konstatuje Damjanović za Kodex.

Damjanović kaže da nikada nije i nikada neće komentarisati stavove pojedinih političkih subjekata oko učešća u radu Parlamenta, poštujući političku procjenu i izbor svakog subjekta u smislu sopstvenog političkog pozicioniranja. Ipak, dodaje da parcijalan bojkot ne može, prema njegovom mišljenju, dati očekivane rezultate.

“Ukazujem da bojkot jednog parlamenta makar bio i državni, uz učešće na svim izbornim procesima, i uz učešće u radu svih lokalnih parlamenata, teško može dovesti do ostvarivanja postavljenih uslova, kao što parcijalni bojkot bez drugih mjera poput snažne opozicione saradnje, ne može imati puni efekat.” zaključuje razgovor za Kodex nezavisni poslanik u crnogorskom Parlamentu, Aleksandar Damjanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.