Austrijski ministar: Nećemo preuzeti nijednu izbjeglicu i tačka
ilustracija

Poveća će kontrolu na južnoj granici

Austrijski ministar: Nećemo preuzeti nijednu izbjeglicu i tačka

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl poručio je Njemačkoj da Austrija neće preuzeti niti jednu izbjeglicu iz te zemlje.

"Mi nećemo preuzeti nikog za koga nismo nadležni i tačka!", naglasio je on u izjavi bečkom dnevniku "Esterajh", reagujući time na najavu njemačkog resornog kolege Horsta Zehofera da će natjerati Austriju na prihvatanje sporazuma o readmisiji masovnim vraćanjem sa granice.

On je prenio da je sa Zehoferom imao dva razgovora i da je oba puta obećano da se neće vraćati izbjeglice.

Najavio je da će sada doći do razgovora njemačke kancelarke Angele Merkel sa Italijom i Grčkom.

"Međutim da sve bude jasno, dogovor koji bi bio na štetu Austrije nećemo potpisati ni za 100 godina", podvukao je Kikl.

Najavio je da će Austrija reagovati na strožije kontrole na njemačkoj strani granice.

"Mi ćemo ubuduće generalno povećati kontrolu na južnoj granici. Time će Austrija, ali i Njemačka biti rasterećene. Mi prenosimo pritisak dalje kako bi jednog dana bili tamo gdje je i mjesto problemu, a to je na spoljnoj granici EU", objasnio je Kikl.

Takođe je ocijenio da platforme za azilante u sjevernoj Africi mogu biti samo srednjeročno rješenje, ako svi budu učestvovali u tome.

Istovremeno naglašava da mora biti jasno da u tim centrima neće biti moguće podnositi zahtjeve za azil.

Isto tako Kikl smatra da tim centrima treba da upravljaju države sjeverne Afrike uz finansijsku podršku EU.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.