Peter Sijarto

Sijarto nezadovoljan

"Pristupanje Crne Gore EU 2025. daleko i nerealno"

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto smatra da Crna Gora zaslužuje članstvo u Evropskoj uniji i zbog toga je nezadovoljan dokumentima Evropske komisije, koji predviđaju da bi tek 2025. postala dio EU.

U razgovoru za Pobjedu, Sijarto naglašava da će Mađarska, zajedno sa ostalim zemljama Višegradske grupe uraditi sve kako bi podstakla evropski put Crne Gore.

“Crna Gora može biti članica EU sjutra iz perspektive onoga što je postignuto i iz perspektive interesa EU, a interes EU, kada su u pitanju ekonomski, bezbjednosni i politički uslovi je da ima nove članice i ako pogledamo bilans ostvarenih rezultata onda definitivno možemo da kažemo da su Crna Gora i Srbija predvodnici u ovom procesu”, rekao je Sijarto Pobjedi.

Zbog toga, dodaje on, Mađarska žali zbog politike EU kojom se potiskuju ambicije zemalja kandidata.

“Mislim da smo jači što nas je više u savezu. I ako pogledamo bilans ostvarenih rezultata Crne Gore i ako gledamo ispunjenje reformi koje ste sproveli, onda ne bi trebalo da bude prepreka da postanete članica EU, ove, sljedeće godine, kad god. Ono na čemu mi trenutno insistiramo je otvaranje svih preostalih poglavlja ove godine, kako bi se njihova zatvaranja desila što prije. Predložena 2025. godina za pristupanje je predaleko, to je nerealno i to znači još sedam godina, ili 2.500 dana. Mi znamo sve o vama, vi znate sve o EU. Znamo vaše rezultate, znamo vašu posvećenost, što još treba? Ne razumijemo što je problem”, kaže šef mađarske diplomatije.

Govoreći o nedavno objavljenom izvještaju EK o proširenju, Sijarto kaže da je prilično frustriran pomenutim dokumentom. Zbog toga će, kako navodi, koristiti sve instrumente kako bi ubrzali agendu proširenja.

“Nijesmo sami u toj ideji, već možemo da računamo i na ostale zemlje Višegradske grupe. Možemo da računamo i na Austriju, takođe i na Rumunju i Bugarsku koje su tradicionalno posvećene proširenju, tako da postoji prilično veliki broj zemalja koje podržavaju vaš put ka EU”, navodi Sijarto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.