Sarajevo: Merhunisi Dedić predložen pritvor zbog otmice bebe
ilustracija

Sarajevo: Merhunisi Dedić predložen pritvor zbog otmice bebe

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je od Opštinskog suda u Sarajevu da se otmičarka bebe od 10 dana Merhunisa Dedić (28) iz Visokog pritvori, potvrdila je za Avaz.ba, Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS, dodavši da je pritvor predložen zbog opasnosti od bijega i ponavljanja krivičnog djela. Odluka će biti naknadno saopštena.

Otmičarka je više mjeseci planirala otmicu. Ona nije mogla imati djece, iako je više puta pokušavala ostati u drugom stanju. Suprugu Muhamedu je slagala da je trudna pa je išla na kontrole na GAK, gdje je i upoznala Lejlu Ismailovski, majku otete bebe.

Više mjeseci se s Lejlom susretala u čekaonici klinike te je planirala otmicu. Nakon Lejlinog porođaja, 10 dana je obilazila zgradu u kojoj živi.

Ona je čak inscenirala da ima porođajne trudove pa je lažirala da se porodila na GAK-u, a suprugu je rekla da je beba ostala na klinici zbog manjih zdravstvenih problema.

Na dan otmice kazala je suprugu da ide po bebu te se uputila prema Hadžićima. Uprkos višemjesečnom planiranju, Merhunisa nije znala u kom stanu se nalazi porodica Ismailovski pa je pitala jednu komšinicu koja joj je pokazala gdje žive. Sat prije toga pozvala je Lejlu lažno se predstavivši kao radnica GAK-a te joj kazala da bebu treba donijeti na kliniku radi dodatnog pregleda. Tada je pokušala da izvede otmicu, ali to nije bilo moguće, jer je tu bilo previše osoblja. Upravo taj poziv je bio presudan za njeno lociranje, jer su istražitelji počeli pratiti taj broj s kojeg je Lejla dobila poziv.

Nakon što joj prvi pokušaj otmice nije uspio, vratila se u Hadžiće i čekala novu priliku. Kada je Lejla krenula u Opštinu, ona je, maskirana u patronažnu sestru, ušla u stan i zaključala u toalet tetku djeteta Nađu Mehdi i pobjegla s bebom u iznajmljenom vozilu.

Preko signala mobitela putem bazne stanice je locirana u krugu od 200 metara oko hostela “Ferijalac”. Istražitelji u civilu koji su već tada imali njenu fotografiju počeli su se raspitivati o njoj, a u hostelu im je potvrđeno da je iznajmila sobu i da je kod nje novorođenče. Policajci su dobili rezervni ključ, a u sobi su je zatekli kako sjedi na krevetu pored bebe koju je namjeravala nahraniti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.