Medojević: MMF traži radikalne rezove, to za DPS znači otpuštanje birača
Medojević

Medojević: MMF traži radikalne rezove, to za DPS znači otpuštanje birača

Vlada Crne Gore je jedina u Evropi koja za pola godine dva puta vrši rebalans budžeta, tvrdi Nebojša Medojević lider Pokreta za promjene dodajući da bi se u svakoj normalnoj državi zbog toga otvorilo pitanje odgovornosti, kako političke tako i lične.

Medojević kaže da se premijer Duško Marković vrlo slabo snalazi sa pitanjima javnih finansija i ekonomije te je zato, kako navodi, "pozicija ministra finansija politički najznačajnija u Vladi jer predstavlja direktni link preko koga braća Đukanović utiču na političke odluke povezane sa njihovim finansijskim interesima"

"Odnosi sa MMF su nepoznati teren za Markovića i on je do sada prihvatao sve predloge Ministra finansija. Povećanje akciza na gorivo, cigarete, gazirana bezalkoholna pića su predlozi MMF koji su doveli do povećanja cijena goriva, cigareta, bezalkoholnih pića i izazvali nezadovoljstvo kod gradjana", saopštio je Medojević.
.
Dodaje da Vlada ove godine treba da pozajmi 500 mililona eura za refinasiranje starih dugova i plaćanje prispjelih obaveza.

"Odlučila je da emituje obveznice za taj novac. Emisija neće uspjeti bez garancija MMF. A MMF traži radikalne rezove u vladinoj potrošnji. A to znači smanjenja plata i penzija i povećanje poreza. To je rutina MMF. A to za DPS znaci otpuštanje birača. Ako ne uspije emisija obveznica, to znači brzi bankrot javnih finasija i radikalne rezove u javnoj potrošnji, te smanjenja plata i penzija, a najverovatnije i privremenu obustavu isplata. Kao što se desilo u Grčkoj", prognozira Medojević.

Smatra da je najslabija karika Vlade upravo ekonomska politika i politika javnih finansija te da bi zbog ovakvih krupnih promašaja u projektovanju budžeta, bez ikakvih spoljnih šokova, ministar finansija Darko Radunović morao biti smijenjen. Kaže da za taj potez Marković nema podršku DPSa.

"Duško Marković sve više liči na Igora Lukšića koji se oslanjao na podršku međunarodnih faktora, koji nijesu pouzdani, a vrlo često su podložni korupciji i rade za onog koji bolje plati.Samo je pitanje vremena kada ce i razna udruženja privrednika, stranih investitora, sindikata i NVO početi da dižu glas zbog pogrešne ekonomske politike Vlade. (Milo) Đukanović, u međuvremenu pravi paralelnu Vladu i dodatno smanjuje politički značaj Vlade. Dovođenjem Mlađana Dinkića , provjerenog čovjeka Đukanovicć i (Stanka) Subotića , za pranje novca i koruptivne transakcije sa Arapima iz UAE, na mjesto savjetnika je jasna poruka Markoviću da će se ključne odluke u ovoj oblasti donositi u kabinetu Predsjednika države, a ne Premijera", naveo je Medojević dodajučći da država tone u haos i bezvlašće. 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.