Ograničeno vrijeme za spašavanje dječaka, traže alternativan način za izvlačenje iz pećine
Foto:Tanjug/AP

Drama na Tajlandu

Ograničeno vrijeme za spašavanje dječaka, traže alternativan način za izvlačenje iz pećine

Akcija spasavanja 12 dječaka i njihovog fudbalskog trenera koji su već dvije nedelje zarobljeni u pećini punoj vode na Tajlandu nije započela večeras.

Akcija spasavanja neće početi, jer dječaci "ne umiju da rone", rekli su tajlandski zvaničnici sinoć, a prenosi BBC.

Guverner regiona Čang Rai rekao je da dječaci imaju dovoljno snage da hodaju, ali da ne mogu da plivaju na sigurno.

Ako bude kiše i situacija se značajno pogorša, pokušaće se sa hitnim izvlačenjem dječaka. 

Dodao je da su dječaci dobro. 

Oni su napisali pisma svojim roditeljima u kojima su im poručili da ne brinu i da su jaki.

U ručno napisanim porukama oni su tražili određenu hranu, između ostalog prženu piletinu, prenosi Bi-Bi-Si.

"Nastavniče, nemojte nam zadavati puno domaćih zadataka", napisao je u pismu jedan od dječaka.

Trener dječaka koji je takođe zaglavljen sa dječacima, izvinio se roditeljima.

"Dragi roditelji, sada su svi dječaci dobro, spasilački tim nas dobro pazi. Obećavam da ću najbolje što znam brinuti o dječacima. Hvala svima koji su došli da pomognu", napisao je on.

Grupa je poslala poruke nakon što su i oni primili pisma od porodice, što je i prva komunikacija koju su dječaci imali sa roditeljima.

Spasioci užurbano traže način da spasu dječake imajući u vidu prognoziranu dugotrajnu kišu. 

Oni su kričili put kroz gustu šumu stotinak metara iznad pećine u kojoj su dječaci, tražeći alternativni način da ih izvuku odozgo, a put Tajlanda su krenuli i inženjeri specijalizovanih kompanija Ilona Maska  osnivača kompanije SpaceX, proizvođača svemirskih letjelica i raketa.

Helikopteri se spuštaju na zelena brda pod bujnim rastinjem iznad pećine, pružajući pomoć u iznalaženju alternativnog načina za izvlačenje mladih fudbalera iz poplavljene pećine. 

Ranije juče, komandant tajlandskih mornaričkih snaga "Foke" koje rade na spasavanju mladog fudbalskog tima zarobljenog u poplavljenoj pećini na sjeveru zemlje, rekao je da je ostala "ograničena količina vremena" za izvlačenje dječaka. 

"Isprva smo mislili da dječake možemo dugo da održavamo u životu u pećini, ali su se sada mnoge stvari promijenile. Imamo ograničenu količinu vremena", rekao je komandat "Foka" Arpakorn Jukongkaev na konferenciji za novinare. 

Komandat ronilačkih snaga nije izneo više detalja kad je riječ o spasavanju 12 dječaka, starosti od 11 do 16 godina, i njihovog 25-godišnjeg trenera iz pećine u koju su ušli posle treninga 23. juna.Jukongkavev je to rekao nekoliko sati nakon što je bivši pripadnik "Foka", koji je radio na spasavanju, izgubio svijest dok je ronio i kasnije preminuo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.