Podnijeto trinaest hiljada zahtjeva za legalizaciju
ilustracija

Rok do 15. jula

Podnijeto trinaest hiljada zahtjeva za legalizaciju

Opštinama je, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, do sada podnijeto 13.000 zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata, saopštio je Pobjedi generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja Marko Čanović.

- Najviše zahtjeva podnijeto je u Baru - 2.800, Podgorici 2.776, Herceg Novom 1.811. Slijede Budva sa 945 podnijetih zahtjeva i Ulcinj sa 811 zahtjeva – rekao je Čanović.

On je precizirao da je u Kotoru podnijeto 799 zahtjeva, u Tivtu 600, u Nikšiću 460, u Pljevljima 370, dok je u Danilovgradu podnijeto 368 zahtjeva. U Rožajama su građani podnijeli 250 zahtjeva, na Cetinju 211, u Kolašinu 187, na Žabljaku 174, u Bijelom Polju 160, u Beranama 85, u Gusinju 51, Plavu 38, u Mojkovcu 29, u Andrijevici devet, Plužinama tri, a u Šavniku i Petnjici ima po jedan. Čanović očekuje da do isteka roka za podnošenje prijava, 15. jula, dođe do značajnog povećanja broja zahtjeva za legalizaciju.

- U posljednjih 20 dana broj zahtjeva je skoro dupliran. Građani su čekali posljednji trenutak za prijavu, što i ne čudi jer su pred lokalne i predsjedničke izbore dobijali oprečne i pogrešne informacije sa raznih adresa – istakao je Čanović.

Istakao je da je ministarstvo od početka najavilo sprovođenje zakona bez izuzetka, a takav je slučaj i sa dijelom koji se bavi legalizacijom i pozvao građane da iskoriste mogućnost i podnesu zahtjev za legalizaciju do isteka roka.

 - Rok za podnošenje prijava za legalizaciju ostaje 15. jul, kako smo i ranije najavili. S obzirom na veliki broj prijava u posljednjih mjesec dana, došlo je do zastoja u katastru, a i geodetske agencije koje rade elaborate premjera su prebukirane zahtjevima građana – kazao je Čanović i podsjetio da je zato u parlamentu usvojena izmjena zakona po kojoj građani mogu da podnesu zahtjev sa potvrdom katastra da su predali elaborat premjera na ovjeru, a onda imaju tri dodatna mjeseca roka da dostave nedostajuću dokumentaciju. Napomenuo je da Zakon o upravnom postupku propisuje postupanje ovlašćenih lica u slučaju podnošenja nepotpunog podneska, a postupak legalizacije je upravni postupak.

 

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.