Nastavlja liječenje: Lejla u nedjelju putuje u Tursku, novac i dalje potreban
Lejla nastavlja liječenje,foto: Privatna arhiva

Mali veliki borac nastavlja svoju borbu

Nastavlja liječenje: Lejla u nedjelju putuje u Tursku, novac i dalje potreban

Devetogodišnja Lejla Šabanović iz Bijelog Polja u nedjelju 8. jula putuje za Tursku gdje treba da nastavi liječenje u borbi sa juvenilnim artritisom koji joj je dijagnostifikovan u 5. godini života.

Njena majka Elvira se zahvalila svima koji su pomogli da se sakupi novac za ovu terapiju koja slijedi, ali tu se njeno liječenje ne završava, pa je Lejli i dalje potrebna pomoć radi nabavke novih injekcija.

Hronično zapaljenje zglobova Lejla je, kako nam je ranije ispričala njena majka Elvira, dobila nakon teške infekcije grla. 

Samohrana majka pomoć za liječenje svoje ćerke potražila je 2014. godine od humanih ljudi, nakon što konzilijum ljekara Kliničkog centra Crne Gore nije odobrio da se liječi na klinici u Nišu. 

Do danas nepoznati donator, djevojčici i njenoj majci je obezbijedio avionske karte za Tursku, smještaj, prevodioca i troškove liječenja na klinikama za reumatologiju u Istanbulu.

Nakon nekoliko intervencija istanbulskih ljekara, Lejlino stanje se popravilo, međutim upala zglobova je i dan danas muka sa kojom se bore.

Tada su ljekari uspjeli da sačuvaju njene ruke i vrat. Međutim problem je ostao u koljenima i stopalima- kazala je Elvira.

Od tada, na svaka 3 mjeseca Lejla u pratnji svoje majke autobusima iz Novog Pazara putuje za Istanbul na kontrole i, zavisno od stanja, intervencije prilikom kojih ljekari izvlače tečnost iz zglobova u klinikama za reumatologiju Sultan Sulejman i Hadži Baden.

Elvira i njena ćerka žive od 160 eura mjesečno socijalne pomoći. Elvirina majka prima penziju u iznosu od 120 eura.

Međutim, samo jedna injekcija, koju Lejla mora primiti svaki 7. dan košta oko 400 eura i nabavljaju je u Beogradu, jer je nema na crnogorskom tržištu. U pitanju je injekcija Humira uz koju Lejla svakog dana mora koristiti i lijek Arava kojeg kutija košta 60 eura.

To su preveliki troškovi koje ne pokriva Fond za zdravstveno osiguranje.

Za sada iz tehničkih razloga nije moguće otvoriti SMS broj za donaciju ali vjerujemo da će biti aktivan tokom ovog mjeseca.

Ukoliko ste u mogućnosti i želite da pomognete Lejli da nastavi svoju borbu novac možete uplatiti na:

Žiro račun kod CKB banke 510-0000000111467202;

Za uplate iz inostranstva 08-305-0006397.4 (NLB banka),

Swift MNBAMEPG, IBAN ME25530083050006397424

Na ime Elvira Šabanović

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.